Situația sistemului energetic al Republicii Moldova trece o perioadă complicată, după ce, Gazpromul a anunțat că, de la 1 ianuarie, va sista livrarea de gaze către malul stâng. În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia și depun toate eforturile ca să evite deconectările.
Marian Brînză, directorul general interimar al „CET-Nord”, a asigurat că utilajele companiei au fost pregătite pentru sezonul de încălzire și că funcționează în regim normal, producând atât energie termică, cât și electrică, în funcție de cerințele termice.
MARIAN BRÎNZĂ, director general interimar, SA „CET-Nord”: „La nivelul de CET-Nord nu există motive de îngrijorare, utilajele noastre au fost pregătite din timp, pentru sezonul de încălzire, funcționează în regim normal, producem necesarul de energie termică și încă o generare producem energie electrică, în funcție de sarcina termică. Colectivul nostru depune în mod constant toate eforturile pentru optimizarea proceselor de producere și eficientizarea lor și pentru optimizarea cheltuielilor, astfel încât, raportul preț-calitate la serviciile noastre, să devină atractiv pentru consumatori.”
Totodată, directorul general al RED-Nord Iurie Beșliu a precizat, că, pentru Republica Moldova situația creată este o șansă unică să devină independentă energetic și a chemat cetățenii să consume rațional energia electrică în orele de vârf.
IURIE BEȘLIU, director general, SA „RED-Nord”: „Noi putem deveni 100 de procente independenți energetic. Aș dori să vă asigur că, instituțiile publice, spitalele, grădinițele, nu vor fi deconectate de la energia electrică. Pentru a reduce presiunea asupra rețelelor și a diminua prețul energiei electrice, noi încurajam toți consumatorii, să consumăm rațional energia electrică, în mod special în orele de vârf și anume dimineața între orele 7 și 11 și seara între orele 18 și 23. Este aprobat un plan al deconectărilor în evantai și în cazul când, va cădea tensiunea în rețea, noi, insular, vom deconecta unii consumatori, dar, vreau să atrag atenția, probabilitatea este foarte mică.”
Chiar dacă, probabilitatea de deconectări este minimă, locuitorii din nordul țării se tem că prețul acesteia va fi prea mare pentru buzunarele lor.
„Mai degrabă da, decât nu. Așa este părerea mea, dar nu știu. Toți sunt indignați, fiindcă 4 lei și 85 de bani și încă procente, 5 lei, undeva 200 de kW la fiecare familie merge, 1000 de lei, nu fiecare le are. Probleme mari în țară.”
„Am auzit că, dacă va fi deconectată, o sa ne ajute partea românească și socot, că, va fi temporar, câte vreo două ore, câte vreo trei, pe urmă iar o vor porni. Noi suntem oameni răbdători, moldovenii. Răbdăm pe toți și care ne fac rău.”
„Ei spun că, ne vor ajuta, persoanelor cu venituri mici, pensionarilor, cine știe, vom vedea, cu ce vom rămâne, parcă și iarna, iată deja este ianuarie, acolo februarie, iată și primăvara. Să dea Domnul să traversăm peste aceasta.”
La 27 decembrie 2024, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, a adoptat o serie de măsuri, pentru asigurarea continuității aprovizionării cu energia electrică în contextul crizei energetice.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.