fbpx
13.6 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

/VIDEO/ Expoziție în memoria pictorului Ion Puiu, organizată la Bălți

Citește și:

O expoziție în memoria pictorului, regizorului, dramaturgului și scenografului Ion Puiu a fost organizată în muzeul Teatrului Național Vasile Alecsandri din Bălți. La eveniment au participat prietenii și colegii de breaslă a maestrului, care a decedat în iunie 2016.

Pictorul Victor Palii își aduce aminte cu nostalgie de prima scenografie realizată împreună cu Ion Puiu.

„Eu am venit cu căldările cu diferite vopseli să începem pictura. Am început cu o periuță dintr-un colț, din altul, Ion se uită la mine și zice, păi nu merge la noi așa. Zic, îmi dai voie mie, am început a lua din căldări și a vărsa pe pânzele celea. Puiu s-a uitat și a zis, gata ai rupt apa, mergem.”

Și actrița Eufrosinia Ureche-Capmari vorbește despre lucrările maestrului cu mult drag.

Fiind tânără îndrăzneam să-l întreb ce înseamnă simbolurile din tablourile dumneavoastră, unde văd fântâni, cocor și aripi, nu-mi răspundea, îmi spunea rămâne să gândiți, cum vă vine, așa hotărâți.

Alți colegi ai pictorului Ion Puiu, la fel au cuvinte de laudă despre activitatea sa în Teatrul Vasile Alecsandri din Bălți.

„Ion Puiu a fost unul dintre personalitățile care a făcut istoria acestui teatru. Ca regizor el a montat un spectacol formidabil, care se numea „Canibala”. El a făcut peste 40 de scenografii aici la Bălți, se bucura de o popularitate nemaipomenită.”

„Un prieten, un om, eu îi spuneam că este un om tornado, la care ochii întotdeauna îi ardeau, capul practic îi era un cuib de idei. Toate picturile lui sunt o filozofie a vieții, a rostului omului pe acest pământ.”

„Era un om foarte serios, foarte rebel în teatru. Ion Puiu a fost unicul student din Uniunea Sovietică căruia i s-a permis să-l joace pe Lenin.”

Pictorul și dramaturgul Ion Puiu și-a dedicat 12 ani din viață, teatrului din Bălți. În acest an, maestrul ar fi împlinit 76 de ani.

Onorina Burlac-Tănase, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”: „Pictor, regizor, dramaturg, scenograf, Ion Puiu și-a dedicat 12 ani din viață Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Cu acest prilej am organizat în muzeul nostru expoziția de picturi ale lui Ion Puiu. A fost membru a trei uniuni de creație: Uniunea teatrală, Uniunea scriitorilor și Uniunea artiștilor plastici.

Ion Puiu s-a născut pe 1 noiembrie 1945, în satul Condrătești din raionul Ungheni. De-a lungul vieții a semnat scenografia a peste 100 de spectacole montate pe scenele teatrelor din Moldova, Rusia, Țările Baltice, România și Georgia.  

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md