Recent, briefingul directorului Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, privind implicarea Federației Ruse în Republica Moldova în eschivarea lui Alexandr Nesterovschi a generat un val de reacții, în special pe rețelele de socializare.
După acest briefing, publicația KP Moldova a publicat un articol amplu în care acuza SIS de dezinformare și spionaj. Articolul conținea afirmații care sugerau că informațiile prezentate de autoritățile moldovenești ar fi false. Cu toate acestea, analiza mai atentă a imaginii și a videoclipului complet arată că afirmațiile din articol nu sunt susținute de dovezi clare.

Este important de menționat că, deși KP Moldova, a folosit un screenshot dintr-un videoclip prezentat de către SIS, însă a omis o parte esențială a materialului video, în care se poate observa cum deputatul Nesterovschi ajunge la Ambasada Federației Ruse.
Mai mult de atât, în imaginea folosită de KP, sunt doi bărbați, iar accentul se face pe bărbatul din stânga, care, potrivit celor de SIS este șoferul unui Hyundai Tucson, care l-a adus pe Nesterovschi și i-a făcut cale liberă să intre în Ambasadă. Bărbatul a fost identificat de către ofițerii SIS, iar detaliile au fost transmise organelor de drept. Acesta, potrivit directorului SIS, Alexandru Musteață a confirmat faptul că, l-a adus pe Nesterovschi la Ambasadă.
Narativul de deepfake a fost preluat și de către Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
„Video, înțelegeți, în epoca Inteligenței Artificiale, este greu să comentezi video-urile, de-aceea, noi considerăm acuzațiile aduse nouă nefondate. Personal, eu pe domnul Nesterovschi nu-l cunosc, iar familia aceasta eu am auzit-o doar din presă.”, a declarat Ozerov
Redacția TV Nord a folosit scanner-ul de detectare a videourilor deepfake, deepware, pentru a verifica autenticitatea imaginilor. Rezultatul a fost unul negativ.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram