fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ Fără magazin și punct medical. În satul Soroca din raionul Glodeni poți număra locuitorii pe degete

Citește și:

La 90 de km de orașul Soroca, locuiesc modest câțiva soroceni. Este vorba despre locuitorii unui sătuc mic cu aceeași denumire, doar că din raionul Glodeni, care riscă să dispară de pe harta Republicii Moldova. Doar 40 de pensionari, au rămas să hoinărească pe străzile tăcute ale localității. Nu se plâng pe soartă, dar și-ar dori și ei civilizație: un magazin, un punct medical și poate un microbuz ca să ajungă la centrul raional.

Chiar de la intrarea în localitate, casele părăsite se aliniază exact ca piesele de domino.

Unul dintre locuitori este Vasile Timofei. Bărbatul spune că satul este din ce în ce mai părăsit, iar pragul multor case nu a mai fost pășit vreun om.

VASILE TIMOFEI: „Satul moare, satul moare, aici peste 10 ani dacă vor fi câteva case încă e bine, casele sunt părăsite, toate. Acolo la margine, 2 case unde mai sunt tineri, copii mici și atât, apoi în vale câțiva oameni și pe partea cealaltă, pestă râu mai sunt câteva familii și gata, satul moare”.

Una dintre cele mai mari regrete ale lui nea Vasile este lipsa unui magazin alimentar în localitate. Un loc unde s-ar vedea cu consătenii, ar cumpăra pâine proaspătă și ar afla ultimele noutăți.

VASILE TIMOFEI: „Pe de o parte este bine, liniște, pe de altă parte nu este nici un magazin, măcar un magazin să fie, măcar de două ori pe săptămână să lucreze, în rest totul depinde de Glodeni, o bucată de pâine să cumperi, trebuie să pleci la Glodeni”.

Problema cea mai mare a localnicilor este totuși lipsa pâinii în casă. Pentru o bucată de pâine, aceștia sunt nevoiți să parcurgă pe jos câțiva kilometri pentru a ajunge în localitatea vecină. Totuși, unele gospodine reușesc să și-o coacă singure.

„Să mergi până la Glodeni, la policlinică este foarte greu. Transporturile pe aici nu merg. – Da pâine de unde cumpărați. – Pâine mai coacem. Eu nu coc pentru că nu mai pot, dar vin surorile mele și îmi mai coc”.

Ca să ajungă în oraș, pentru a se aproviziona cu cele necesare, oamenii apelează la serviciile de taxi.

VLADIMIR BEREZIUC, locuitor al satului Soroca, Glodeni: „Eu de obicei comand taxi. Nu mai merg, înainte mergeau rutiere, acum rutiere sunt puține, comand taxi și cu taxi. Eu o dată în lună mă duc după pensie la Glodeni și gata. Cumpărați produse de care aveți nevoie? – Cumpăr ce am nevoie și mai mult nu am nevoie de nimic, uneori fiul îmi aduce de la Glodeni”.

VASILE TIMOFEI: „Este greu aici, mergea rutiera de la Iabloana, acuma numai merge, au scos-o. Este foarte greu să ne deplasăm, aici majoritatea sunt pensionari, aici mai sunt câțiva tineri, dar în rest doar pensionari.

Datele preliminare în urma recensământului populaţiei efectuat în 2014 arată că aproape 66 la sută din populaţia ţării locuieşte în sate, în timp ce puţin peste 34 la sută dintre moldoveni sunt orăşeni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md