fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Fiica unei asistente medicale nu putea deveni altcineva decât medic. Chirurgul Victoria Pascaru, despre meseria pe care a îmbrățișat-o

Citește și:

VICTORIA PASCARU, medic specialist chirurg, SC Bălți: „Din fragedă copilărie, fiind fiica unei asistente medicale șefă în secția ATI, mereu am fost luată la serviciu, mai degrabă, cred că conștient, mămica dorea să mă familiarizeze cu ceea ce înseamnă medicină, ca ulterior poate să devin medic.”

I-a fost sortit să devină medic încă din copilărie. Este o femeie pe cât de fragedă, pe atât și de puternică. Victoria Pascaru de 10 ani face naveta Drochia-Bălți pentru a oferi pacienților săi șansa la viață.

VICTORIA PASCARU, medic specialist chirurg, SC Bălți: „Am ales chirurgia știind că este vocația mea, pentru că de altfel nici nu ai ce face în chirurgie. Sacrificiile, compromisurile se țin lanț și aici, viața personală are de suferit desigur și contează foarte mult susținerea celor dragi, eu am avut-o. Am reușit să pășesc cu dreptul în această meserie. Endorfinele acestea care apar după ce externezi un pacient și el îți zâmbește mulțumit, nu se compară cu nimic. Se șterge toată oboseala, toate sacrificiile pe care le faci, se încununează frumos cu zâmbetul pacientului, pentru asta și muncim.”

Cea mai bună răsplată pentru un doctor este recuperarea rapidă a pacientului și sănătatea acestuia, spune tânăra.

VICTORIA PASCARU, medic specialist chirurg, SC Bălți: „Relația medic-pacient este o relație extrem de strânsă care începe chiar din primii pași pe care îi face pacientul, să vadă un medic în care are încredere, un medic care este gata să fie acolo, să-l susțină chiar și din punct de vedere emoțional. Este foarte important. Inițial asistam, privind doar la operație și ulterior când am intrat deja în rezidențiat am avut ocazia să țin bisturiul în mână. A fost senzația aia de adrenalină, evident că este, dar zic, cu plăcerea de după, a încununat opera.”

Când știi că de felul în care îți faci treaba depinde viața unui om, totul capătă o altă însemnătate.

VICTORIA PASCARU, medic specialist chirurg, SC Bălți: „Cred că mă marchează cazurile în care pacienții care obiectiv nu ar fi avut șanse, dar cu ajutorul nostru ca și chirurgi și cu ajutorul optimismului pacienților, uite că ies din  momente din astea în care-s la limită și asta într-adevăr este o minune. Toate momentele trebuie discutate cu pacientul obligatoriu, ce fel de operație, uneori chiar recurgem la desene, să explicăm cum va fi efectuată operația, pacientul trebuie să fie sigur, trebuie să știe la ce merge.”

În spitalul Clinic din Bălți activează 37 de chirurgi, Veronica Pascaru este unica femeie din colectiv.

LÎSÎI MIRCEA, medic chirurg, SC Bălți: „Tatăl meu fiind chirurg, în general respect și am o admirație față de persoanele puternice cu caracter, așa cum sunt medicii chirurgi. Am vrut să lucrez în folosul oamenilor din Bălți și din toată zona nordului.”

ION URSU, medic chirurg, SC Bălți: „Ideea de a fi medic în general a fost pusă încă din familie, sunt dintr-o familie de medici. Îmi place medicina bazată pe dovezi, pe lucru practic, îmi place să văd efectul din ceea ce pot face eu în folosul pacientului.”

FEODOR BOTNARENCO, medic chirurg, SC Bălți: „Decizia a apărut în ultimii ani se studenție, anul 5, anul 6, atunci când au apărut și obiectele clinice de a deveni și de a mă face chirurg. Profesia este una nobilă, suntem expuși mereu la niște factori de stres permanent și te menține în tonus.”

ARTUR CÎRMÎZ, medic rezident, SC Bălți: „Am decis că vreau să fiu chirurg anume după practica de vară, atunci când am fost repartizat în blocul operator, când prima zi am fost spălat în sala de operație, asta a fost un lucru fascinant.”

Pe parcursul anului 2022 la Bălți au fost efectuate aproximativ 7 000 de intervenții chirurgicale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md