fbpx
10.5 C
Бэлць
sâmbătă, martie 2, 2024

/VIDEO/ Fortăreața de la Soroca în plin proces de renovare. În procesul de reabilitare se folosesc nanotehnologii

Citește și:

Lucrările de renovarea a Cetății Soroca sunt pe ultima sută de metri. Specialiștii spun că totul decurge conform caietului de sarcini.

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager de proiect: „Avem în spate caietul de sarcini, avem în spate analize de laborator al mortarului, al pietrei, care a fost folosită la lucrările de restaurare. În continuare vor merge lucrările de hidroizolare a galeriei de strajă, evacuarea apelor reziduale din interiorul cetății. Trebuia să se facă și galeria de lemn, la nivelul trei, dar nu o să mai fie făcută.”

Pentru implementarea proiectului Uniunea Europeană a oferit 1,5 milioane de euro.

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager de proiect: „În primul rând s-a făcut o analiză arhitectural-structurală și istorică științifică a cetății. Mai întâi a fost pusă o condiție, s-au făcut și săpături arheologice, avem raportul arheologilor, s-a făcut expertiza tehnică a stării zidăriei interioare și exterioare a Cetății Soroca, s-a făcut și o analiză de laborator a mortarului și a pietrei pe care o avem la baza caietului de sarcini. Merge doar curățarea rosturilor și injectarea mortarului numai pentru a se întări zidăria, pentru a se întări pietrele. În locul în care sunt erodări sau unde sunt lipse de pietre și este posibil, atunci se înlocuiește tot cu piatră de calcar autentică.”

VALERII IAZINSCHI, diriginte de șantier: „Se folosesc materiale adecvate, care sunt incluse în procesul tehnologic, în proiectul de execuție. Se folosește piatră de calcar, mulți își expun părerea că se folosește piatră de Cosăuți, după cum vedeți, piatră de Cosăuți este în zidăria Cetății, dar nu-i pusă în zidăria de către noi. Folosim Mortar special, care se folosește anume pentru reconstrucție, el este adus de peste hotare, din Italia. Avem certificate de conformitate. Totul se execută conform procesului tehnologic și conform prevederilor din proiect.”

Specialiștii spun că tratează piatra într-un mod special, utilizând nanotehnologii pentru ca să prevină deteriorarea ulterioară a pereților.

SNC Savin Gheorghe, expert protecţii nanotehnologice: „Avem protecție UV, în proporție de până la 95%. Lucrăm cu nanotehnologie pură din cristale anorganice, care sunt bazate pe dioxid din titan, care oferă o hidrofobie de 99,7 la sută și care permite suprafeței să respire. Deci nanotehnologia.”

Între timp, oamenii așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor pentru a vizita cetatea.

„Oamenii își fac lucrul și nu o fac rău, să dea Domnul să termine la timp. Eu am discutat cu dirigintele de șantier și planurile de restaurare a cetății noastre sunt foarte mari, înăuntru va fi un lift, vor fi reparate cazematele, vor fi făcute mute lucruri bune.”

„Această cetate a servit apărare pentru întreg spațiu românesc, veneau hoardele de peste Nistru și aici a fost simbolul apărării și a rezistenței naționale.”

Restaurarea Cetății din Soroca are loc în cadrului Proiectului transfrontalier Ștefan cel Mare, istorie comună – patrimoniu comun, Soroca-Vaslui, implementat de către Consiliul raional Soroca și finanțat de către Uniunea Europeană. Bugetul Proiectului se cifrează la 1, 66 milioane de Euro, iar lucrările vor fi finalizate pe 15 noiembrie 2023.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md