0.1 C
Бэлць
joi, ianuarie 26, 2023

/VIDEO/ „Galbenă Gutuie” a adunat românii de pretutindeni. La Copăceni, Sîngerei, a fost organizat un festival

Cele mai citite

Festivalul „Galbenă Gutuie”, organizat la cea de a 6-a ediție la Copăceni, Sîngerei a reușit să strângă la un loc românii de pe ambele maluri ale Prutului. În acest an, în ograda lui Adrian Păunescu au răsunat cântece și poezii scrise de marele poet. Cei care au evoluat în scenă s-au ales cu premii bănești și cadouri.

MĂRIUȚA NISTOR, artistă: „Mai mult decât muzica, iubesc și poezia și în special acest mare poet al neamului nostru Adrian Păunescu. Acest festival este important nu doar pentru faptul că descoperă noi talente, ci pentru faptul că permite și celor care nu au potențial financiar să participe la el, întrucât el nu percepe o taxă de participare, alte festivaluri la care am participat percepeau taxe destul de usturătoare”.

ADRIELA BEJENARI, artistă: „Păi, cred că la fel ca și toți concurenții am venit să demonstrez ce pot. Oferă o posibilitate enormă de a se afirma, de a cunoaște noi personalități, astăzi îi avem pe Viorel Burlacu, Nicolae Jelescu și mulți alții. Desigur că îmi fac noi cunoștințe și de asemenea cumva pot să mă inspir de la prestația altor concurenți”.

Printre oaspeții de onoare ai festivalului în acest an s-au numărat mai mulți consilieri județeni din România, dar și artiști naționali.

VIRGIL IȚUIU, consilier, Consiliul județean Iași: „Toate acțiunile culturale prin care noi reușim să scoatem în evidență  că suntem membrii unei culturi comune sunt deosebit de importante pentru Consiliul Județean Iași, pentru că și noi investim foarte mult în cultură și este o mare bucurie și o mare onoare să fim parte din această investiție, care înseamnă Casa Memorială Adrian Păunescu, înseamnă Festivalul Internațional „Galbenă gutuie” și care înseamnă o trăire dincolo de hotarele administrative”.

LUDMILA SFÎRLOAGĂ, consilier, Consiliul județean Prahova: „Înseamnă de fapt și de drept ceea ce ne dorim toți românii de peste tot, să fim uniți în cuget și în simțiri, să avem aceleași…avem de fapt aceleași obiceiuri, aceleași tradiții, dar să ni le împărtășim unii altora, să ne apropiem din ce în ce mai mult. Pentru că sunt aici, în raionul Sîngerei, vreau să vă spun că Consiliul Județean Prahova a aprobat și un aport de înfrățire cu raionul Sîngerei”. 

Festivalul a fost organizat cu suportul financiar al Consiliului raional Sîngerei, Asociației „Tighina” și al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

MARIA BAJURA, președinta Fundației Copăceni VDR: „Ne-am gândit că nu este suficient să ne mândrim doar cu faptul că Adrian Păunescu s-a născut în Copăceni, dar suntem datori să-i promovăm opera literară și să-i cinstim numele cum se cuvine marelui poet.  La secțiunea poezie am avut anul acesta peste 40 de oferte, 10 au fost selectate cele mai bune și astăzi li se vor înmâna premii. La sesiunea cântec – peste 30 de oferte,  au fost selectați 14 cei mai buni”. 

GRIGORE CORCODEL, președintele raionului Sîngerei: „La Sîngerei noi încercăm să punem evidență pe educație, pe cultură, deoarece fără educație și fără cultură nu mergem nicăieri. Avem î implicare și o conlucrare cu Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, care ne-a ajutat și a făcut reparația acestei case Adrian Păunescu. Unde încercăm să facem diferite manifestări, festivități pentru a promova cultura educația și limba și literatura română”. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimile știri

Până în toamnă, la Bălți va fi construit un heliport. Unde va fi amplasat  

Până la sfârșitul lunii septembrie, în municipiul Bălți va fi dat în exploatare un heliport pentru elicoptere medicale. Banii...
  sursa: cursbnm.md

Vezi mai multe știri