fbpx
25.3 C
Бэлць
luni, iunie 17, 2024

/VIDEO/ Geamuri noi și lumină LED la gimnaziul din Cuconeștii Noi, raionul Edineț

Citește și:

Peste 170 de elevi din satul Cuconeștii Noi, raionul Edineț, vor învăța în condiții mai bune, după ce în școala din localitate au fost schimbate geamurile și instalate corpuri de iluminat cu un consum redus de energie electrică. Schimbările au fost posibile în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească „Colaborare” din Edineț.

Elevii care învață în instituție susțin că grație acestui proiect ei vor beneficia de condiții mai bune în sălile de clasă.

„După implementarea acestui proiect va deveni școala mai frumoasă, vom avea condiții mai bune de învățat, vom avea spor la învățătură.”

„El a creat condiții mai prielnice învățăturii. Sper că și generațiile viitoare vor înțelege implementarea acestui proiect și vor învăța mai bine.

Părinții la fel sunt mulțumiți de noile condiții create. Aceștia spun, că până acum școala nu a beneficiat de asemenea proiecte.

Noi suntem foarte mulțumiți. Pentru prima dată avem un asemenea proiect, au participat și părinții și profesorii, ne vom folosi foarte mulți ani.”

„Sunt foarte mulțumită că copii mei vor învăța și își vor face studiile într-un gimnaziu mai modernizat, va fi mai cald, va fi căldură eficientizată.”

„Noi suntem foarte mulțumiți, copii noștri se vor afla într-o încăpere comodă, nu îi va trage curentul, timp de 40 de ani aici nu s-a făcut nimic, suntem foarte mulțumiți.”

Mai bine de 40 de ani, geamurile gimnaziului din Cuconeștii Noi nu au fost schimbate, iar acum acest lucru a devenit posibil.

Natalia Voina, directorul gimnaziului Cuconeștii Noi, raionul Edineț: „Școala aceasta a fost dată în exploatare în 1979. Mai mult de 40 de ani, geamurile nu au fost schimbate. Au fost din lemn, iar acesta a putrezit. Dacă un lucru este făcut bine, el influențează asupra traiului, calității vieții și a procesului educațional.”

Irina Chimacovschi, primarul satului Cuconeștii Noi, raionul Edineț: „Acest proiect va îmbunătăți procesul educațional a gimnaziului. Este foarte important și suma este destul de mare. 300 de mii care au fost alocați pentru schimbarea geamurilor și a becurilor. O sumă exagerată pentru un gimnaziu cu deficit în buget și primărie la fel. Este foarte binevenit.”

Autorii proiectului spun că toate acțiunile care au fost efectuate sunt  pentru a economisi cheltuielile instituției și a crea condiții prielnice elevilor.

Grigore Mustață, președintele AO Colaborare Edineț: „Am reușit să schimbăm ferestre noi PVC de clasa A și becuri LED, care vor aduce atât economie cât și beneficii pentru elevi. Mai bine vor vedea, pentru că sălile de clasă vor fi luminate mai bine. Totodată va fi și mai cald, în instituție nu o să bată vântul.”

Proiectul este implementat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Bugetul total al proiectului 520.000 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Două focare de pestă porcină, în nordul țării. ANSA anunță recompense bănești celor care vor notifica despre depistarea unor cadavre de mistreți

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la porcii domestici...

Arcașa Alexandra Mîrca s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Arcașa Alexandra Mîrca s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru sportivă este a treia participare consecutivă...
  sursa: cursbnm.md