fbpx
0.3 C
Бэлць
luni, decembrie 11, 2023

/VIDEO/ Generatoare în valoare de 185 de mii de dolari, instalate în mai multe instituții din Bălți

Citește și:

Asigurate energetic în cazul unei situații de urgență. Patru instituții din municipiul Bălți au fost dotate cu șapte generatoare electrice, în valoare de 185 de mii de dolari, prin intermediul USAID. Fiind într-o vizită de lucru, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, a vizitat unele instituții unde au fost instalate acestea.

Aurelia Ceban locuiește de aproape 25 de ani în regiunea Molodova. Femeia spune că deja nu își mai face griji în cazul unei deconectări electrice, pentru că furnizorul CET Nord a instalat un generator chiar alături de blocul ei. 

AURELIA CEBAN, Locuitoare a municipiului Bălți: „Mă bucur enorm că instalarea acestui generator a fost anume în cartierul nostru, pentru a ne asigura cu energie termică, în caz, dacă vor fi unele deconectări ale energiei electrice.”

MARIAN BRÎNZA, Directorul general interimar SA CET Nord: „Aceste generatoare sunt foarte importante în vederea asigurării securității energetice pentru aprovizionare continuă cu agent termic a consumatorilor. În caz de deconectare a energiei electrice, aceste generatoare se pornesc automatizat și asigură livrarea de energie electrică continuă pentru a menține regimul termic.”

Și Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii Bălți beneficiază de un generator electric. Pe parcursul anului prin centru trec în jur de 800 – 900 de beneficiari.

NICOLAIE MITITELU, Medic șef adjunct: „Acest generator ne permite ca activitatea centrului (tăiați bâlba) în caz de o situație de urgență ca să activăm în regim normal, ne permite ca să avem căldură că noi ne încălzim cu cazangeria noastră și ea fără lumină nu poate să activeze. Să ne pregătească mâncare pentru beneficiari, pentru că la noi beneficiari sunt de la noi născuți până la vârsta de 7 ani.”

Și IMSP Spitalul Clinic Bălți se numără printre beneficiari.

GHEORGHE BRÎNZA, Directorul Spitalului Clinic Bălți: „Astăzi inaugurăm generatorul instalat la spitalul Bălți cu o capacitate de 400 de KW, care ne asigură o capacitate suficientă de energie electrică în caz de deconectări pentru tot acest bloc, unde noi avem maternitate, unde noi avem săli de operație, unde noi avem terapia intensivă, hemodializă și toate celelalte profiluri chirurgicale și terapeutice.”

Instituțiile unde s-au instalat generatoarele au fost selectate ținând cont de impactul și de numărul de persoane afectate în cazul deconectărilor majore de energie electrică.

CRISTINA PERETEATCU, secretar de stat, Ministerul Energiei: „Securitatea energetică rămâne o preocupare în continuare a Guvernului Republicii Moldova, în special al Ministerului Energiei și credeți-mă că fără sprijinul partenerilor externi, asigurarea acestei securități, ar fi imposibilă. Și mă bucur foarte mult că avem un partener de nădejde este Statele Unite ale Americii.”

SNC KENT D. LOGSDON, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Am lucrat îndeaproape cu Ministerul Energiei și cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ne asigura că, în cazul în care consumatorii moldoveni vor fi afectați de orice întrerupere a energiei electrice din cauza războiului teribil al Rusiei în Ucraina, vor exista generatoare în instituțiile publice cheie, cum ar fi spitalele, casele de copii și școlile, pe care le putem ajuta.”

Donația de generatoare este parte a unei inițiative ample a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, care prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova, va investi cel puțin 60 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic, astfel îmbunătățind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Tânărul de 19 ani, din Ialoveni, dispărut acum câteva zile- găsit mort

Astăzi, în jurul orei 12:00, în extravilanul satului Bardar a fost depistat decedat un tânăr cu vârsta de aproximativ...

Joe Biden fuge de întrebările despre fiul său acuzat într-un nou dosar. Hunter: „Încearcă să mă omoare”

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a declarat vineri, 8 decembrie curent, că atacurile pe care le primeşte...
  sursa: cursbnm.md