fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

/VIDEO/ Geniul literaturii românești, Mihai Eminescu, comemorat la Bălți: „Ce am fi noi dacă nu l-am avea pe Eminescu?!”

Citește și:

Bustul lui Mihai Eminescu a fost înconjurat de flori astăzi la Bălți. La 134 de ani de la decesul geniului literaturii românești, iubitorii de poezie s-au adunat pe Aleea Clasicilor din centrul orașului pentru a-i aduce un omagiu poetului.

„Despre Eminescu se poate de spus doar cuvinte mărețe și de mândrie națională. Ce am fi noi fără Eminescu, dacă nu l-am avea pe Eminescu? Cum am gândi dacă nu l-am fi citit pe Eminescu? Este o zi în care comemorăm o valoare națională. O stea a neamului.”

„Acesta este poetul nostru, steaua noastră, mândria noastră. Încă de la școală am învățat despre el. Eu am învățat pe timpul sovieticilor și atunci la fel îl studiam. Îl știm, îi citim opera și ne mândrim cu dânsul.”

„Mihai Eminescu este cel mai strălucit poet al neamului românesc. Nu numai opera sa este interesantă, dar și viața lui a rămas în istoria poporului român. Eminescu a fost un mare patriot care a luptat pentru valorile naționale.”

Zeci de oameni s-au adunat în jurul bustului marelui poet.

Autoritățile locale, prezente la eveniment au menționat că activitatea de astăzi este o parte integrată din proiectul transfrontalier „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani”. Pe lângă depunerea de flori și recital, în capitala de nord vor fi mai multe evenimente dedicate marelui poet.

TATIANA DUBIȚKAIA, viceprimar de Bălți: „Eminescu este expresia sintetică a sufletului românesc, continuitatea, durabilitatea, valoarea în spațiu și timp. Trăim prin Eminescu, simțim prin Eminescu, vorbim prin Eminescu, iubim prin Eminescu. Este important să nu uităm că Eminescu este în fiecare zi, nu doar pe 15 ianuarie și 15 iunie, este  fibră și o vibrație în fiecare din noi.”

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md