fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Gerul îi lasă fără rezerve pe sătenii din nordul țării. Cum se încălzesc oamenii

Citește și:

Temperaturile scăzute din ultimele zile îi lasă cu magaziile goale pe locuitorii din nordul țării. Chiar dacă și-au făcut rezerve din vară, locuitorii satului Pîrlița spun că nu s-au așteptat la așa ger. Chiar și acum majoritatea oamenilor fac focul în sobe o singură dată pe zi, pentru a economisi.

 „Ca să vă spun drept, o singură dată în sutcă. – Vă ajunge, este călduț? – Nu că ajunge, dar vezi că problema este în aceea că pensionari cum suntem noi, aș spune că nu-i așa ca lumea să fie mulțumită. Primim în fiecare lună câte 800 de lei pentru căldură.”

„Înainte se făceau ușile înăuntru să se deschidă, nu afară. Luam lopata înăuntru și când deschideam ușa, ieșeam cu lopata că era cât casa. Ne-am pregătit pentru așa ceva, vara dor nu așteptăm să vină iarna, dar ne aducem cărbuni, lemne pregătim. Tăiem totul, dăm la dos, iar acum ca boierii. Eu pun până la ora 11-12 eu tot pun pe foc, am pus cărbuni și pe urmă pun o bucată de lemn gros care încape pe gurari.”

Svetlana Colin așteaptă să primească salariul ca să-și cumpere câțiva saci cu peleți. Femeia nu mai are nici lemne și nici cărbuni pentru foc.

SVETLANA COLIN, locuitoarea s.Pîrlița, Fălești: „Este cam greu, nu prea, mâine moșneagul dacă a primi pensia să ia brichete, n-am lemne, ferestrele mi s-au stricat, nu reușesc cu salariul, salariul este mic. Cam este frigușor. Lemne să mă duc, dacă săptămâna ceea oi primi, să-mi iau. Dimineața era jăratic și a pus băiatul, că-i invalid, să nu înghețe, ferestrele la mine sunt stricate. Lemne deja oi primi salariul și o să-mi iau, că tai copaci care nu-s buni. Cam greu. Trebuie să mai dărâm saraiul să fac focul, că este omăt.”

Pentru un metru ster de lemn în această iarnă oamenii achită de la 1250 de lei, iar pentru o tonă de peleți vor achita în jur de 5000 de lei. Pentru o tonă de cărbuni oamenii vor scoate din buzunare de la 6000 de lei.

Amintim că din cauza condițiilor meteorologice, în intervalul 8-10 ianuarie, În Republica Moldova, a fost instituit Cod Galben de scădere bruscă a temperaturii medii zilnice cu aproximativ 15°C.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md