fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Gospodarii și-au pregătit sobele pentru sezonul de încălzire. Cărbunii s-au scumpit deja de patru ori

Citește și:

Pe măsură ce criza gazelor naturale se adâncește, moldovenii se grăbesc să-și facă rezerve de lemne și cărbuni pentru a avea cu ce face focul în sobe. Iar pentru a evita exploziile sau scurgerile de CO2 sobele sunt pregătite din timp pentru sezonul de încălzire.

 

Mătușa Liuba, din satul Sofia, raionul Drochia  are 71 de ani și a învățat să curețe soba de mic copil, alături de mama ei. Totuși prima experiență când a curățit soba independent, nu o să o uite niciodată.

„Ehehe, nu știam cum. Am curățit jos, dar de sus nu știam cum, am dezbătut totul. M-am dus la meșter, care îmi era moș și îi spun ce-ai făcut acolo sus că eu nu pot curăți. El a venit și mi-a spus că numai aici jos trebuie și atât. O tragi de sus jos și gata”, a declarat Liuba Patlatii.

Și Ludmila Pleșca din aceiași localitate se pregătește de iarnă. Femeia spune că are grijă să curețe soba în fiecare an.

„S-aprinde această funingine și mai vine câte un soricel, pentru că totul este făcut din lut. Și dacă face câte o găurică și iată para ceea care se aprinde de la funingine se aprinde un lemn și gata, arde casa. Nu ai ce face. Nu ne trebuie nouă așa ceva. Noi mai bine ne păzim”, a spus Liudmila Pleșca, locuitoare s. Sofia.

După ce a curățit soba, femeia pregătește lutul pentru a astupa găurile.

„Două părți de lut și una de nisip. Și el deja când se încleaștă nu iese fum”, a adăugat Liudmila Pleșca.

Chiar și cei care anterior se încălzeau cu gaz, în acest an au ales metodele alternativ.

„Cum vă pare prețul în acest an?

-Cam scump. Eu știu, poate nu sunt.

-Dar anul trecut cu cât ați cumpărat?

-Noi utilizam gazul.”

„Cărbunele în acest an costă 4 000 de lei o tonă.

-În comparație cu anul trecut s-a scumpit?

-Cred că da.

-Anul trecut cât ați dat?

-Eu anul trecut am făcut focul cu gaz. Anul acesta mă asigur. Pentru salariile din momentul de față, este scump”, au spus oamenii.

Deși comparativ cu anul trecut prețurile la lemn de foc sunt aproximativ la fel, prețul la cărbuni a fost majorat de patru ori, spun comercianții.

„Prețul la lemne în acest an nu s-a schimbat, au rămas la fel. A crescut doar cererea. Începe sezonul de căldură. Există lemn moale și lemn vârtos. Cel moale costă de la 600 până la 700, cel vârtos costă 800-900 de lei”, a declarat Denis Bogaciuc.

„În comparație cu anul trecut, prețurile au crescut deja de patru ori. A fost prețul de 3 000, după care 3 300, a fost și 3 500, 3 800, iar acum este de 4 000 de lei costă o tonă de cărbune Oreșca, Semușca costă 3 900, Antracitul costă 4 700. Cererea la cărbune este foarte mare, la cărbune, la lemne. În legătură cu problema gazului, prețurile se schimbă, iar oamenii vin și cunpără, le e frică de scumpiri”, a menționat Igor Bejenaru.

Dacă în anul 2019 o tonă de cărbune a costat aproximativ 2900 de lei, în 2021 oamenii trebuie să scoată din buzunar cu 1000 de lei mai mult, adică în medie 4000 de lei. În schimb prețul pentru un metru cub de lemn a rămas neschimbat față de anul trecut.  Acesta costă între 650 și 950 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md