fbpx
16.4 C
Бэлць
joi, mai 16, 2024

/VIDEO/ Grupurile de inițiativă din raionul Cimișlia, model de prosperitate și transparență în comunitate. A fost introdus votul electronic

Citește și:

În cadrul Proiectului EU4Accountability, susținut de Uniunea Europeană, mai multe grupuri de inițiativă din raionul Cimișlia își propun să transforme comunitățile locale, prin implicarea civică. Un exemplu este echipa A.O. „Prospect”, care a reușit să devină un pilon al schimbării în comunitatea locală. Membrii acestui grup au pus în aplicare proiecte cu impact semnificativ, contribuind la creșterea transparenței decizionale în regiune.

„Stimați consilieri, stimată audiență, astăzi conform dispoziției președintelui, a fost convocată ședința ordinară al Consiliului Raional Cimișlia, pentru a putea începe ședința, vă rugăm să onorăm drapelul de stat.”

Prin intermediul proiectului, acești oameni dedicați au învățat nu doar cum să inițieze și să conducă organizații, dar și cum să ducă negocieri pentru nevoile și interesele comunității lor la nivel local și regional.

ANDREI BARGAN, director A.O. „Prospect” or. Cimișlia: „Proiectul Eu4Accountability în orașul Cimișlia a fost dezvoltat și implementat cu succes. Este un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, implementat de Asociația Obștească „Prospect” cu suportul ALDA. Implementarea a durat 10 luni de zile, nu a durat mult, noi ne-am inspirat de la Comrat, Consiliul Municipal Comrat, aveau o astfel de sistemă, noi am fost de 3 ori, ne-am uitat, am văzut cum lucrează.”

ANDRIAN TALMACI, președintele raionului Cimișlia: „Votul electronic este binevenit pentru noi și este mai rapid, mai obiectiv și oamenii au posibilitatea de a vedea real cum se votează, nu cu ridicatul mâinii, să așteptăm cineva să numere, cineva se mai greșește când numără, deci votul electronic este foarte binevenit și aduce doar plus valoare Consiliului Raional Cimișlia.”

Votul electronic este monitorizat de către un tehnician, care răspunde de funcționalitatea utilajului instalat pentru a evita întreruperi sau neînțelegeri.

SERGIU BANCOF, tehnician: „La fiecare scaun al consilierilor avem un utilaj de votare cu microfon, după aceea vine signalul în serverul din spatele meu și pe urmă eu văd toate rezultatele la calculator, după care le distribui și la ecranul mare.”

Grație fondurilor oferite în cadrul proiectului EU4Accountability, aici au fost procurate și instalate camere pentru transmisiunea live a ședințelor.

ANDREI BARGAN, directorul A.O. „Prospect” or. Cimișlia: „Am vrea ca în cadrul ședințelor să participe cât mai mulți cetățeni și nu doar cu prezența fizică, dar și cu propuneri în pregătirea deciziilor să participe, să fie cât mai multe recomandări date comisiilor consultative ale consiliului și consiliului în cadrul ședințelor, ne dorim să fim urmăriți de cât mai mulți cetățeni.”

Consilierii susțin această modernizare a sistemului de vot și a transmiterii online a ședințelor, care le face activitatea mult mai simplă și mai rapidă.

NICOLAE HRISTOV, consilier raional: „O idee foarte reușită, deoarece sporește gradul de transparență în procesul decizional și facilitează munca consilierilor, dar și pentru vizualizarea cetățenilor, alegătorilor, a procesului decizional. Era mai dificil cu mâna ridicată, deoarece erau situații când putea fi momentul când se scăpa din vedere numărarea voturilor pro, contra, abțineri, mai ales la deciziile așa mai importante când conta fiecare vot și era la limită.”

MIHAI OLĂRESCU, consilier raional: „Astăzi vedem deja cum acest proiect funcționează, deja implementat și votul electronic foarte mult ajută, în primul rând nu este atât de multă gălăgie în sală, nu sunt erori în numărare. Implicare societății civile ar trebui să fie puțin mai marcantă, constructivă, obiectivă, să cunoască studiile de caz, desigur aceasta ne-ar ajuta să mobilizăm Administrația Publică Locală și cea centrală.”

Autoritățile spun că societatea civilă are un rol important în dezvoltarea comunității.

ANDRIAN TALMACI, președintele raionului Cimișlia: „Societatea civilă a avut, are și va avea permanent un rol important în luarea deciziilor la nivel de autorități publice, atât locale, cât și centrale, noi suntem deschiși permanent, conlucrăm cu societatea civilă, fiindcă uneori vin cu niște propuneri foarte bune, de care noi respectiv ținem cont.”

Membrii grupurilor de inițiativă se implică activ, astfel reușesc să faciliteze colaborarea aleșilor cu locuitorii comunității, cât și să implementeze noi proiecte.

OLGA GORBAN, membra Consiliului Participativ or. Cimișlia: „Lumea din comunitate și chiar din raion, în fiecare zi este tot mai activă și vrea să cunoască totuși care decizii se iau de conducerea raionului, de conducerea orașului, totul despre cum trebuie și cum se face în raion, lumea vrea să cunoască cum sunt cheltuiți banii publici.”

ION CIUMEICĂ, membrul grupului de inițiativă A.O. „Prospect”: „Cel mai important este că activitatea Consiliului Raional Cimișlia are nevoie de îmbunătățirea transparenței activității acestuia. Noi vom încerca să facem așa ca să îmbunătățim conlucrarea cu Consiliul Raional Cimișlia, poate și prin aplicarea altor proiecte care ar contribui la sporirea transparenței acestui organ.”

În total, în cadrul proiectului EU4Accountability realizat în raionul Cimișlia, au fost finanțate patru proiecte, iar implementarea lor a avut loc în opt localități. Bugetul total a constituit 63 de mii de euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Nu am observat!” În doar câteva ore, zeci de șoferi, amendați pentru că au încălcat limita de viteză

Mai mulți șoferi s-au ales astăzi cu amenzi după ce au depășit limita de viteză în localitatea Brătușeni din...

Doi bărbați din raionul Fălești, amendați pentru că au împușcat ilegal mistreți

Doi bărbați din raionul Fălești au fost amendați cu câte 25.000 de lei fiecare, pentru vânat ilegal. În luna...
  sursa: cursbnm.md