fbpx
21.3 C
Бэлць
marți, aprilie 16, 2024

/VIDEO/ În ajuns de Crăciun se taie porcul. Moldovenii din nordul țării respectă această datină străveche

Citește și:

Sacrificarea porcului, în ajun de Crăciun, este o tradiție respectă de locuitorii din Hădărăuți, raionul Ocnița. O vorbă din bătrâni spune că cine nu are carne de porc pe masa de Crăciun nu va avea un an bun. Aşa că la sacrificarea godacului din gospodărie participă întreaga familie.

În familia Lesnic, obiceiul tăierii porcului este respectat. Gospodarii se pregătesc dis-de-dimineață pentru acest lucru, ce necesită multă îndemânare şi pricepere. Marian Olaru a venit sa-i ajute pe gospodari.

MARIAN OLARU, Măcelar: „Porcarul își alege o bucată de carne, fiind-că purcelul este mititel, familia este mare la mine, la ei cam e mititică familia, eu un picioruș din spate o să-l iau, pentru casă, trebuie.”

Iar ca celor implicați în proces să le meargă treaba cu spor prietenii de familie le-au pregătit o adevărată sărbătoare.

Pe masa de Crăciun a familiei Lesnic nu va lipsi în acest an, tradiționala friptură din carne de porc, toba și cârnațul de casă.

MARINA LESNIC, locuitoare a satului Hădărăuți: „Când pregătim fripturica după ce se taie purcelul, mușchiul dinăuntrul porcului, obligatoriu merge pentru fripturica pe care o servim aici de casă și numaidecât punem la masă și porcarul. Asta e fripturica mult așteptată, cu măliguță. Un an crești un purceluș, aștepți niște jumerică, mai chemi niște cumetri și niște vecini, în asta și constă pomana porcului, cum să nu inviți pe cineva să guste.”

Acest obicei de regulă se încheie cu așa zisa „pomana porcului” – o friptură gătită de gospodina casei, din care gustă toți cei prezenți.

„– Cât de importantă este pomana porcului? Fără dânsa nici nu se poate, un păhărel de vin și cu o bucățică de cărniță, aceasta nici nu sa văzut pe fața pământului, să tai purcelul și să nu un păhărel de vin și cu o bucată de cărniță.”

„Mulțumim porcarului că ne-a făcut cărnița și o putem gusta și mulțumim domnului că am ajuns cu sănătate și gustăm din ceea ce am muncit.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...

/VIDEO/ Caz revoltător la Soroca. Un preot ar fi intrat pe furiș, noaptea, în biserica altui preot

Un incident neașteptat la Soroca. Un preot a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce intra pe...
  sursa: cursbnm.md