8.8 C
Бэлць
marți, aprilie 29, 2025

/VIDEO/ În buzunarul cui ajung milioanele pentru reabilitarea Casei Bodescu

Citește și:

Clădirea din spatele meu este fostul sediual Oficiului Stării Civile din Bălți și este monument istoric de importanță națională, cunoscut drept „Casa Bodescu”. După cum puteți vedea, imobilul este în plin proces de reabilitare și urmează să fie noul sediu al Agenției de Dezvoltare Regională Nord, instituție aflată în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Însă, în spatele schelelor și al eforturilor de restaurare s-a derulat o altă poveste. Vorbim de o licitație publică cu o valoare de aproape 13 milioane de lei, pentru pentru care a fost o bătălie de interese. Mai multe detalii, aflați în ancheta ce urmează.

Lucrările de reabilitare a clădirii, monument istoric, „Casa Bodescu”, potrivit responsabililor de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord, au început în luna octombrie 2024. Peste patru luni, în februarie 2025,când am mers la fața locului, muncitorii lucrau la acoperiș și era înlăturată tencuiala. Ion Urușciuc, specialist în comunicare în cadrul ADR Nord,  susține că se muncește, astfel încât să fie restabilit aspectul istoric al clădirii.

ION URUȘCIUC, specialist în comunicare în cadrul ADR Nord: „Să redăm, să fim cât mai aproape de aspectul vremurilor de odinioară, când ceasul funcționa, când clădirea servea drept sediu pentru administrația timpului, zemstva orașului în perioada țaristă, dar și în perioada interbelică, clădirea găzduia sediul prefecturii județului. Conform proiectului, aceste geamuri urmează să fie din lemn și construcția acestora urmează să fie făcută de un operator economic specializat, pe care o să-l identifice firma care se ocupă de restabilirea, de renovarea acestei clădiri.”

- Advertisement -

Pentru ca totul să meargă ca la carte, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, care a primit în gestiune clădirea în 2022 prin hotărâre de Guvern, a pregătit tot pachetul necesar de documente, ne spune Ion Iliev, șeful secției administrative din cadrul ADR Nord. Pentru renovare, a fost nevoie de o serie de avize și autorizații, emise de autoritățile locale din Bălți, dar și Ministerul Culturii.  

ION ILIEV, șef secției administrativă, jurist: „Autorizație de construcție. Da, autorizație, da. E emisă de către primărie. Sigur că da, da. Proiectul este avizat, este coordonat, inclusiv Consiliul Național al Monumentelor Istorice, adică în privința asta probleme parcă nu au fost atestate, lucrările decurg, ținând cont și de condițiile climaterice, unde e posibil să lucrează, unde nu, rămân pentru perioada mai caldă.

Clădirea trebuie să-și păstreze frumusețea de odinioară. Conform proiectului de execuție,  coloanele de la intrare și fațada trebuie să fie zugrăvite în culori deschise, ferestrele trebuie să fie de lemn. Lucrările trebuie făcute conform normativelor de restaurare a monumentelor. Despre această clădire istorică de importanță națională, ne vorbește și primarul de Bălți, Alexandr Petkov. Primăria Bălți a emis în ultimii ani o serie de acte permisive pentru efectuarea lucrărilor.

ALEXANDR PETKOV, primar de Bălți: „În opinia mea este o clădire care poate numi liber o perlă arhitecturală pentru Bălți. Noi vom avea grijă ca să facem și adiacentul, să zicem așa, mai departe de clădire ca totuși clădirea să poată fie și o atracție turistică pentru turiști, în acest sens noi deja am și depus mai multe proiecte ca să modernizăm centrul pietonal al municipiului Bălți.

Ca să identifice firma care să efectueze lucrările de reabilitare a clădirii, pe 24 mai 2024, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, inițiază o licitație publică în acest sens, valoarea lucrărilor fiind estimată la circa 13 milioane de lei. Patru companii și-au depus oferta.Cel mai mic preț, l-a oferit compania „Igostaff Construct”, urmată de „Pro Ex 2005” , „Vladmih Company” și „Moldsercon.

Însă, pe 30 iulie 2024, „Pro Ex 2005” , firma care s-a clasat pe poziția a doua, depune o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, invocând mai multe nereguli, printre care și faptul că în pachetul de documente depus pentru ofertă de către asociatul, câștigătorului licitației, „Igostaff Construct”, ar prezenta date false, referindu-se la trei facturi fiscale, dar și faptul că nu ar fi demonstrat experiența anterioară în proiecte ce presupun reabilitarea monumentelor istorice,  Precizăm că, „Igostaff Construct”  a participat la licitație cu ofertă comună alături de operatorul economic „Profmarket Prim”.

Pe 26 august, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor admite contestația depusă de către „Pro Ex 2005” SRL și decide: „Agenția admite pretenția contestatorului, autorității contractante revenindu-i obligația de a reevalua oferta „Igostaff Construct” SRL în asociere cu „Profmarket Prim” SRL și de a finaliza procedura de achiziție publică din litigiu conform prevederilor legale în materie de achiziții publice.”

Peste aproape trei săptămâni, ADR Nord reevaluează ofertele și decide să ofere contractul firmei contestatoare „Pro Ex 2005”, care se afla pe poziția a doua. 

ION ILIEV, șef secției administrativă, jurist: „În procesul de reevaluare, noi am solicitat, repetat dovezi privind veridicitatea facturilor și confirmarea experienței similare de la „Profmarket Prim”SRL. Conform legislației, pentru oferirea clarificărilor către autoritatea contractantă, ofertanții au la dispoziție minimum trei zile lucrătoare. Deci noi în scrisoarea care le-am expediat-o să ne transmită documente suplimentare, am indicat că solicităm să-mi transmiteți răspunsul în trei zile lucrătoare în conformitate cu legislația. A dispărut „Profmarket Prim” SRL, nu am primit niciun răspuns.”

La trei săptămâni după ce „Pro Ex 2005” SRL, compania care a depus contestație împotriva concurentului său, a fost desemnată câștigătoare, ADR Nord decide să solicite Agenției Achiziții Publice să includă cele 2 companii asociate, participante la licitație, dar și o companie terță, „Eurostil Construct”, în lista de interdicție a operatorilor economici. Motivul: prezentarea documentelor false în cadrul procedurilor de achiziție publică. Prin urmare, Agenția Achiziții Publice, revizuiește toate părțile și constată că „Igostaff Construct” și „Eurostil Construct” nu au motiv de a fi incluse în listă, însă, compania Profmarket Prim nu mai are dreptul să participe la licitații publice până în noiembrie 2027. „Profmarket Prim” este o companie fondată în iulie 2010, administratorul căreia este Alexandru Stratan. Firma își are adresa juridică în acest bloc de locuit din orașul Stăuceni, municipiul Chișinău. Într-o discuție telefonică cu Stratan, acesta ne-a comunicat că din cauza includerii în lista de interdicție, a fost nevoit să-și concedieze lucrătorii, întrucât nu mai poate participa la licitații. Ce ține de facturi și alte ilegalități pe care le-au invocat ADR Nord, administratorul nu a dorit să se expună, invocând că a atacat în instanța de judecată Agenția Achiziții Publice, iar un comentariu la acest subiect deocamdată nu ne poate oferi atât timp cât dosarul se află pe masa judecătorilor.

ALEXANDRU STRATAN, administratorul companiei Profmarket Prim SRL: „Ideea, știți care este chestia? Facturile acelea fiscale noi nici nu le-am trimis la ADR, deci ADR are acele facturi fiscale, le are nu știu de la cine, numai nu de la noi, noi am menționat chestia asta, că noi o să investigăm toate acțiunile din cadrul companiei, de unde și până unde a ajuns această informație la dânșii, după aceasta noi vom putea să ne expunem.”

Firma care a câștigat, într-un final licitația, Pro Ex 2005, a fost fondată în anul 2002 și își are oficiul în sectorul Rîșcani al Capitalei. Fondator și administrator entității este Dinu Munteanu. În ultimii 3 ani, compania a câștigat 7 contracte publice, inclusiv cel de la Bălți, în sumă totală de peste 18 milioane de lei.

Am mers la adresa fizică indicată pentru a discuta cu Munteanu, despre cum decurg lucrările la Bălți, dar și despre faptul de ce a depus contestația pe concurentul său din cadrul licitației. Am sunat la poartă, însă nimeni nu ne-a răspuns.

L-am sunat pe administratorul Pro Ex 2005 SRL, Dinu Munteanu. Acesta, însă, nu a vrut să discute cu noi la acest subiect.

DINU MUNTEANU, administratorul companiei PRO EX 2005 SRL: „Toate întrebările vă rog frumos la ADR Nord, ei sunt beneficiarul, ei au serviciu de presă, doar cu ei, noi doar executăm lucrările, deci toate întrebările referitor proiectului, doar la ei.”

Conform condițiilor de participare la licitație, Pro Ex 2005 SRL trebuie să dea în exploatare lucrarea în termen de opt luni , însă responsabilul de la ADR Nord, Ion Urușciuc ne vorbește de fapt despre 8 luni efectiv lucrate. Prin urmare, nu este clar când vor fi gata lucrările, dar cert este că monumentul este printre clădirile cu o mare încărcătură istorică din Bălți, dar și din țară, ne explică Nadejda Danielescu, muzeografă la Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți.

NADEJDA DANIELESCU, muzeograf: „A ajuns în moștenirea lui Alexandru Bodescu, moșier și consilier Imperial prin relații de mariaj. În această clădire a fost un eveniment istoric, unde s-a votat unirea cu România. În perioada interbelică, această clădire a servit drept local pentru prefectura județului Bălți. În această perioadă, clădirea a avut de suferit puține modificări, deoarece până atunci a fost cu un nivel, după care a fost înaintat și înmânat o încredințare unicii arhitecte din Basarabia, femeie, Etti-Rosa Spirer, care a reconstruit, a construit al doilea nivel, a modificat însăși intrarea, a făcut 6 coloane în stil ionic, un balcon, decoruri exterioare și în general a modificat clădirea din punct de vedere arhitectural. În anii 60, aici se afla Palatul Pionierilor, destinat pentru întrunirea tinerii generații.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Operațiune de amploare la Telenești. Doi traficanți de droguri, prinși în flagrant

Captură de 200.000 de lei la Telenești: doi traficanți de marijuana, reținuți în flagrant de ofițerii Direcției „Centru”. Ofițerii Direcției...

18 secții de votare pentru românii din nordul Republicii Moldova, organizate de Consulatul General al României la Bălți

Românii din nordul Republicii Moldova vor avea la dispoziție 18 secții de votare pentru a-și exercita dreptul constituțional în...
  sursa: cursbnm.md