fbpx
24.1 C
Бэлць
joi, iunie 20, 2024

/VIDEO/ În nordul țării a început recoltarea rapiței. Fermierii prognozează roadă mai mică, dar cheltuieli mai mari

Citește și:

Recoltarea rapiței este în toi. Din cauza secetei, anul acesta, agricultorii din nordul țării au început lucrările cu câteva săptămâni mai devreme. În medie, fermierii obțină două tone jumătate de semințe de rapiță la hectar.

Ion Moroi din satul Ilenuța, raionul Fălești cultivează rapița de 15 ani. Deși anul acesta recolta este mai mică decât în anii precedenți, el spune că situația este mult mai bună comparativ cu alte culturi.

ION MOROI, fermier: „Va fi în jur de două tone jumătate de rapiță la hectar, dar ce vreau să spun este mai mic ca anul trecut. Anul trecut noi am strâns o roadă de peste trei tone de rapiță. Dar și condițiile climaterice anul trecut au fost diferite. Suntem bucuroși că Domnul ne-a dat și măcar avem roadă, comparativ cu celelelalte culturi. Sfecla, porumbul, floarea soarelui sunt compromise. Aici avem boabe, este roadă”.

Jumătate din roada obținută fermierul planifică să o exporte. Anul acesta, în  plin sezon de recoltare, un kilogram de semințe de rapiță costă 13 lei. Un preț foarte mic spune Ion Moroi.

ION MOROI, fermier: „Ne așteptam la un preț mai mare față de scumpirile din ultima vreme, motorina 33 de lei, fertilizanții s-au mărit cu 300% . Eu încă nu am calculat cheltuielile, dar ar fi două tone jumătate la hectar, ar fi un profit net foarte foarte mic. Ceea ce nu ne dă posibilitatea să astupăm cheltuilile de la alte culturi”.

Deoarece este o cultură capricioasă, rapița se recoltează dimineața, sau seara târziu.

ION MOROI, fermier: „Din cauza că la moment dacă începi a lucra, uitațivă ce se face, ea se scutură. Ca să nu fie pierderi este foarte bine să se lucreze noaptea, pe răcoare. Dacă nu au fost minim 9 lucrări în acest câmp, de vreo 4 ori stropit cu ierbicide și insecticide, au cheltuieli enorme, ca să primim cantitatea de roadă prognozată”.

Cultivată în condiții optime, cu respectarea procesului tehnologic cultura de rapiță poate oferi o productivitate de peste 4,5 tone la hectar.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mai mulți români sunt acuzați că au folosit diplome de Bacalaureat false pentru a obține certificate de manager de transport marfă

10 români sunt cercetați de polițiști, după ce ar fi folosit diplome de Bacalaureat false, pentru a obține certificate...

/VIDEO/ Construită din dragoste, Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus este o perlă a neamului. Ce secrete a lăsat familia Bogdanilor

„Vă întâmpin cu gânduri bune, dragii mei, fiindcă, bine ați venit la această perlă a noastră, care ne adună,...
  sursa: cursbnm.md