fbpx
19.8 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ „În ospeție la Movila Măgura: Sărbătoarea câmpenească a ajuns la cea de-a 8-a ediție”

Citește și:

Sute de oameni s-au adunat, duminică, la poalele Movilei Măgura, atracție eco-turistică – aflată la hotarele raioanelor Fălești, Ungheni și Sângerei. Cântecele populare, voia bună și mirosul de bucate tradiționale nu au lipsit de la sărbătoarea câmpenească cu genericul „În ospeție la Movila Măgura”.

Evenimentul a ajuns la cea de-a opt-a ediție și are drept scop promovarea tradițiilor și a portului național.

MARIA CIOBANU, meșter popular: „Mă bucur că mă aflu în acest loc superb care de mică copilă l-am vizitat și mă bucur că se face așa festival aici la Movila Măgurii și ca de obicei noi venim cu de toate, avem și fețe de masă, șervețele pentru servit, broboade, cât și cel mai mult ce-mi place mie portul popular, cămașă pentru femei, bărbați cât și pentru copii, atât pentru fete cât și pentru băieți”.

LUDMILA ROTARI, locuitoarea comunei Făleștii Noi, raionul Fălești: „Avem mămăliga preferată a ciobanilor, peștele prăjit, avem baba neagră de casă, avem sarmalele de casă, castraveții și roșiile murate”.

MARIA CHILARU, locuitoarea comunei Sărata Veche, raionul Fălești: „De fiecare an noi pregătim o masă tradițională a bucatelor tradiționale, care după cum vedeți este doldora plină și ne bucurăm că astăzi vor gusta și alții din baba neagră, din zburăței, din sarmalele noastre, din plăcințele de pe tigaie care sunt tradiționale satului nostru”.

Anul acesta oaspeții au putut gusta și din bucatele tradiționale ucrainene.

SVETLANA COSOVAN, locuitoare comunei Ciolacul Nou, raionul Fălești: „Noi reprezentăm etnia ucraineană și moldovenească, am venit astăzi cu expoziția de lucrări a meșterilor populari și bucătăria națională. Avem de exemplu friptură, „вареники”, noi le mai zicem colțunași cu cartofi, colțunași cu vișină, sarmalele le avem, avem borșul ucrainean iată roșu, plăcinta ”

Cei care au venit la eveniment au profitat din plin de muzica bună și atmosfera deosebită a festivalului.

„Am venit cu soția, cu verișorul, de la Chirileni, raionul Ungheni, atmosfera este foarte frumoasă, este plăcută, e cald oleacă, dar este bine. Ar trebui să fie mai des, să bucure lumea de sărbători frumoase”.

„Omul de la țară nu-și permite să plece în oraș, nu are timp, dar când este așa ceva de festivaluri văd și dumnealor și copiii tot văd, eu mă gândesc că aceasta este foarte bine, un plus foarte mare pentru noi”

„Suntem de aici din raionul Ungheni, satul Țîghira, movila Măgurii se află pe teritoriul satului Țîghira, nei ne mândrim cu Movila Măgurii și ne pare foarte bine . Oamenii de la țară foarte mult lucrează, ei sunt foarte mult ocupați, la pământ, acasă și când este o sărbătoare, un eveniment ceva, un concert, este și gratis și e foarte frumos ”

„ Binevenite, lumea este bucuroasă, măcar atâta lumea se încarcă cu energie, mai vede tradițiile noastre, e bine ”

Organizatorii spun că pe an ce trece evenimentul se bucură de o popularitate tot mai mare.

MARIA GALIȚ, primarul comunei Sărata Veche, raionul Fălești: „Suntem la cea de-a 8-a ediție a sărbătorii câmpenești, în ospeție la Movila Măgura, este o sărbătoare care a luat naștere aici la Movilă.Și ne-am luat așa ca un obicei frumos, în fiecare an la mijloc de vară, după postul Sfântului Petru și Pavel, să organizăm o sărbătoare frumoasă aici unde ne întâlnim cu toții aici sus pe platou la Movila Măgura”

VLADIMIR BEJENARI, primarul comunei Făleștii Noi, raionul Fălești: „Pe an ce trece, cu an ce promovăm aceste culturi, aceste valori, vreau să vă zic oamenii sunt cu mult mai receptivi și ne onorează cu prezența lor, ne bucură faptul că trezim în cetățeni acest spirit al culturii, al valorilor culturale”

Sărbătoarea a fost organizată cu suportul autorităților publice locale și consiliilor raionale din Fălești și Ungheni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md