fbpx
12.6 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

/VIDEO/ În pas cu normele europene. În patru comune din raionul Fălești se va sorta gunoiul menajer

Citește și:

Vor fi în pas cu standardele europene la colectarea selectivă a deșeurilor. Locuitorii a patru comune din raionul Fălești vor avea posibilitatea să sorteze gunoiul menajer. Acestora le vor fi împărțite pungi pentru deșeuri și câte o pubelă la fiecare gospodărie, astfel încât gunoiul să nu mai fie aruncat în locuri neautorizate.

De serviciu vor beneficia localnicii din comunele Risipeni, Izvoare, Taxobeni și Horești.

„Era o problemă gunoiștea în sat. Deja dacă avem câștigat acest proiect, avem mașina specială deja sosită în teritoriu sperăm că situația cu gunoiștea se va rezolva pozitiv. Fiecare își ducea gunoiul unde nimerea.”

„Eu cred că ne va schimba puțin și mentalitatea de selecta gunoaiele din sat, nu e destul de a câștiga un proiect, trebuie să ne schimbăm mentalitatea de a ne strădui și a ne implica fiecare.”

„Este un loc special unde îl aruncam, venea tehnica și îl strângea grămadă odată, două ori pe an și asta era toată problema. Dacă lumea o să fie conștientă și o să fie organizată pe chestia asta, o să fie ușor. Clar că o să ajute, nu o să fie aruncat gunoiul la tot pasul.”

Cel puțin odată pe săptămână o autospecială va evacua din pubele gunoiul.

Dmitri Mosorete, primarul comunei Risipeni, r. Fălești: „Valoarea proiectului este de peste trei milioane de lei, dintre care două milioane două sute este contractul de grant, adică suma care ne-o donează donatorul. Din aceste două milioane două sute, a fost procurată această autospecială. Ne propunem în cadrul proiectului să lichidăm toate gunoiștile neautorizate care se află pe teritoriu, ca ulterior să aven un serviciu organizat și bineînțeles plusul sau beneficiu pentru localitate este că deșeurile sunt gestionate corect și sunt transportate la poligon autorizat.”  

Invesția a fost posibilă datorită proiectului „Mă Implic”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Vitalie Cimpoieș, facilitator comunitar: „Proiectul „Mă Implic” derulează aproape doi ani de zile în cadrul cărora s-au organizat mai multe activități benefice pentru comunitățile rurale. Comunitățile respective vor avea apă potabilă de o calitate mai bună, solul nu va fi poluat, aerul, alte beneficii, nu vor fi în diferite părți ale satului grămezi de gunoi.” 

De serviciu vor beneficia peste 1800 de gospodării, dar și instituțiile publice din localități.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO / În Miercurea Mare gospodinele fac curățenie. Ce a învățat Liuba Patlatîi din Sofia, Drochia, de la mama ei

DE MIERCUREA MAREA SE FACE CURAT ÎN CASE LIUBA PATLATÎI, locuitoare s. Sofia: „Până la Sfintele Paști trebuie de făcut...

Avertizare ONU: În Gaza e mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest

În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU...
  sursa: cursbnm.md