fbpx
8.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Încă se mai fură porți și se vrăjește. În nordul țării, tradițiile de Sfântul Andrei sunt păstrate cu sfințenie

Citește și:

Colorate și foarte interesante, țara noastră se deosebește prin diverse obiceiuri și tradiții. În special cele de iarnă, care încep cu sărbătoarea Sfântul Andrei. Tinerii din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, păstrează cu sfințenie tradițiile moștenite de la bunei și străbunei. Așa că în Ajunul Sf. Andrei, fetele nemăritate din localitate și-au pregătit cele necesare și s-au apucat de vrăjit.

Ghidate de Galina Vrabie, câteva fete nemăritate din localitate au încercat să afle când se vor mărita.

GALINA VRABIE, director biblioteca publică „Mihăileni”, „Petrecem o activitate de sărbătoarea Sfântului Andrei. Am făcut diferite tradiții și obiceiuri care le-am moștenit de la părinții noștri și bunicii noștri. Dumneavoastră când erați de vârsta fetelor la fel ați ghicit? La fel am ghicit, dar acuma numai, făceam un fel de din făină niște balabuște. Cu inelul, tot cu picăturile de ceară.”

Pentru a afla cine le va fi soț, când se vor mărita sau când își vor întâlni ursitul, fetele fac diverse vrăji.

Vă gândiți la ursitul vostru și a doua picătură veți fi voi, în timp ce tulburați apa și o să vedeți, dacă se unesc aceste două picături de ceară veți fi împreună.

„Primul, al doilea și al treilea, vedeți de câte ori se ( lovește inelul de pahar ).”

Se spune că după ce rotești chibritul în palmă, apare o cifră care arată peste câți ani te vei căsători.

Cele mai multe superstiții asociate cu această sărbătoare au legătură cu protecția împotriva spiritelor rele. Potrivit tradiției populare, în noaptea de Sfântul Andrei umblă strigoii prin gospodării, iar oamenii pun usturoi la uşi şi ferestre.

„În această noapte, gospodinele anină cununi de usturoi la ușă ca să alunge spiritele, iar fetele fac diferite vrăji ca să-și găsească ursitul. Semănăm grâul ca să vedem cum va fi anul.”

În timp ce tinerele s-au vrăjit, băieții nu au stat degeaba, aceștia au mers pe la casele fetelor nemăritate și le-au furat porțile. Flăcăii, înarmați cu instrumente speciale au mers pe la unele gospodării pentru a putea scoate chiar și porţile încuiate.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae şi se vor încheia de Bobotează.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Operațiune comună Republica Moldova și România: O însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat...

/VIDEO/ O femeie din Cahul, reținută pentru că ar fi comandat asasinarea fostului soț. Era gata să achite 20 de mii de euro

Ofițerii INI și procurorii PCCOCS, anunță reținerea unei femei din Cahul de peste 50 de ani, pentru comandarea asasinării...
  sursa: cursbnm.md