fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Încadrarea tinerilor NEET în câmpul muncii. Mecanisme și oportunități

Citește și:

32 la sută din numărul șomerilor înregistrați în Bălți sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16-34 de ani, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu au o profesie. După mai multe luni de analiză și discuții cu autoritățile, reprezentanții asociației Afina au venit cu un șir de recomandări pentru a ameliora situația, în cadrul proiectului „Accesul tinerilor și tinerelor NEET la servicii de calitate.


RENATA GRĂDINARU, Președintă a AO „AFINA”: „Noi ne-am propus ca să identificăm acest mecanism de colaborare dintre toți acești actori locali ca să putem să oferim servicii de calitate, informații pentru tinerii NEET.”

INGA EDU, coordonatoare proiect: „Astăzi suntem în cea de-a treia ședință unde urmează să îmbunătățim setul de recomandări, elaborat anterior și prezentat în ce-a de-a doua ședință și să mergem mai departe cu aceste recomandări pentru ca ele să ajungă în strategia municipală de tineret.”

Printre recomandările elaborate de experții proiectului se numără organizarea campaniilor de promovare a locurilor vacante, popularizarea cursurilor de formare continuă și elaborarea unui mecanism comun de direcționare a tinerilor NEET către serviciile care facilitează încadrarea lor în câmpul muncii.

Potrivit specialiștilor tinerii din categoria NEET le vine mult mai greu să-și găsească un loc de muncă fiind fără experiență și deseori ne având studii profesionale sau universitare.

NATALIA COVRIG, specialist Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: „Orice efort de a spori accesul acestor tineri la servicii la măsuri de suport este esențial pentru ai ajuta să se integreze în viața socio-economică. În acest context necesitățile lor trebuie să se regăsească atât pe agenda publică a autorităților, cât și în documentele strategice fie că e vorba despre documente naționale sau regionale.”

Reprezentanții Primăriei Bălți dar și cei ai Direcție Bălți ai Agenției de Ocupare a Forței de Muncă au subliniat importanța acestor proiecte și recunosc că doar împreună cu societatea civilă vor putea elabora mecanisme lucrative pentru a soluționa problema șomajului în rândul tinerilor.

LUDMILA BLAJ, specialist principal Direcția ÎTS, Primăria Bălți: „Aceste proiecte sunt foarte importante și binevenite pentru că numai cu implicarea societății civile și astfel de programe putem identifica necesitățile tinerilor NEET, cum putem face aceste poduri de colaborare între APL și Agenția Ocupării Forței de Muncă pentru ca să putem integra tinerii mai ușor și mai eficient în câmpul muncii.”

TATIANA ROTARU, Specialist principal Direcția Bălți a ANOFM: „Luna mai a fost dedicată tinerilor absolvenți. I-am invitat la noi în incinta direcției, am ieșit și în teritoriu la școlile profesionale cu scopul de a promova serviciile noastre și ai informa despre servicii, oportunitățile care sunt, locurile vacante care sunt.”

Proiectul „Accesul tinerilor și tinerelor NEET la servicii de calitate” implementat de Asociația Obștească Afina este finanțat din fondurile alocate de

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md