fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Indemnizații de 60 de ori mai mari. Consilierii municipali din Bălți vor fi remunerați mult mai bine pentru o ședință a consiliului

Citește și:

Remunerarea aleșilor locali pentru o ședință va costa bugetul municipal 108 mii de lei, în loc de 2000, cât a fost până acum. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri cu votul majorității consilierilor. Documentul presupune că indemnizația unui consilier pentru o ședință va constitui 3100 de lei, în loc de 52. 

Un simplu calcul matematic arată că remunerarea aleșilor locali a crescut de 60 de ori.  Bălțenii s-au arătat indignați de majorarea atât de mare a indemnizației și au spus că efortul aleșilor locali este mult prea mic pentru banii pe care îi vor primi.

„Bravo! Ne așteptăm să ne mărească și nouă, dar… De exemplu, nu văd ce au  făcut în oraș. Cum a fost, așa a și rămas”.

„Cred că toți oamenii merită o viață mai bună.”

„Cred că ar fi putut rămâne la fel. Nu a fost nevoie să se majoreze salariile consilierilor, pentru că nu văd „sfaturi” mari acolo. Toți sunt angajați în câmpul muncii altundeva. Sunt pensionari… Dar nu se adună ei chiar atât de des.”

„S-a făcut în folosul lor. Desigur că nu este cinstit. Trebuie să se gândească și la oamenii. Dacă majorează salariile, atunci tuturor oamenilor, începând de la pensionarilor și până la bugetari.”

„Au putut aștepta. Cred că au din ce trăi”, au spus oamenii.

Și consilierul municipal, Sergiu Burlacu, a spus că această decizie nu este justificată.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Probabil nici nu aș fin împotrivă, dar atât timp cât Consiliul Municipal, spun eu, se adună de dragul ridicatului mâinilor, atât timp deciziile reale nu se iau în cadrul ședințelor consiliului municipal, iar majoritatea consilierilor  din cadrul consiliului municipal Bălți nu au rostit niciun cuvânt de la numirea lor în calitate de consilieri, nu înțeleg de ce ar trebui să fie remunerați cu o sumă de 60 de ori mai mare decât anterior.”

Consilierul municipal, Cristina Craevscaia, a declarat că această majorarea trebuia făcută demult, întrucât consilierii raionali din alte orașe demult ridică indemnizați mult mai mari.

CRISTINA CRAEVSCAIA – DERENOVA, consilier municipal: „Aici în Bălți probabil s-a întârziat cu această decizie pentru că în absolut majoritatea consiliilor Moldovei, consiliilor locale, deja demult s-a majorat această indemnizație. Zic în primul rând de municipiul Chișinău, unde consilierii au cea mai mare indemnizație. S-a votat aproape în unanimitate, pentru că toți înțeleg că consilierii au un volum foarte mare de lucru. Spre exemplu aici am proiectele de decizie pe care un consilier trebuie să le studieze.”

La acest subiect, primarul municipiului Bălși, Nicolai Grigorișin, a spus că în consiliul municipal Bălți sunt mulți consilieri care lucrează foarte mult la elaborarea și studierea proiectelor de decizie și merită o remunerare pe măsură.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: „Este imposibil să primești 52 de lei pe lună, ați auzit undeva despre un așa salariu? Eu nu am auzit. Consider că decizia este una bună, toți au susținut-o. Sunt consilieri care nu lucrează în comisii, nici nu știu ce fac ei în consiliu, dar sunt oameni care  lucrează, spre exemplu fracțiunea majoritară. În fiecare zi ei sunt incluși în careva comisii.”

Ședința consiliului municipal Bălți se desfășoară în medie o dată pe lună. În cadrul consiliului activează 35 de aleși locali, iar remunerarea lor va costa bugetul peste un milion de lei anual.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Ploi pe întreg teritoriul țării. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 17 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi de...

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...
  sursa: cursbnm.md