„Spectacolul începea când afară întuneca, undeva la 11 seara, noaptea, că noi deplasam de pe 10 mai, până pe 1 august. Eram în turneu permanent. Trăiam prin hotelele din raioanele și ne deplasam în fiecare sat.”
Cu prilejul Zilei Teatrului, mai mulți elevi din Bălți au avut ocazia să viziteze Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.
IOANA GAVRILIUC, elevă: „Am aflat multe despre evoluția teatrului, de unde a început, cum s-a schimbat, faptul că a fost demolat, reconstruit, că a purtat multe turnee prin Republica Moldova și foarte mulți artiști din Republica Moldova pornesc chiar de aici, de la noi din Bălți.”
DELIA GHERMAN, elevă: „Am aflat istoria Teatrului „Vasile Alecsandri”, care a fost întemeiat în 1975, dacă nu mă greșesc. Am aflat că anul acesta va împlini 68 de ani.”
STAS MORARU, elev: „Am aflat istoria la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și mi-a plăcut foarte tare să aflu istoria acestuia.Mă interesează să știu mai multe despre diferite scene ce au fost în teatrul acesta, puțin am aflat despre cum erau actorii, ce viață au avut și vreau să aflu mai mult.”
Cadrele didactice consider că vizita a fost foarte utilă pentru elevi.
SNC CRISTINA MUSTEAȚĂ, profesoară: „Sper că pentru ei a fost utilă această informație, întrucât ei au aflat despre istoria fondării teatrului cât și până în prezent câte piese au fost montate, da. În sumă de 308. Au mai aflat și câte ceva despre actorul, pilonul acestui teatru, Mihai Volontir. Totodată îi văd așa, impresionați și dornici de a afla cât mai mult.”
Vizita elevilor a fost o oportunitate de a învăța despre cultura și istoria teatrului.
NADEJDA DANILESCU, muzeograf: „Am făcut o serie de lecții publice cu privire la istoria teatrului bălțean. Aceste lecții conțin, documente, fotografii, mărturii care ne arată istoria teatrului de-a lungul timpului. Toate momentele de glorie, dar și cele foarte grele pentru teatrul bălțean. Nu doar despre clădire, dar și despre crearea trupei teatrale.”
INA ILAȘCIUC-UNGUREAN, directoarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”: „Doresc ca fiecare cetățean al acestui municipiu să ne cunoască istoria, care este una bogată, pentru că anul acesta împlinim 68 de ani de activitate. Iar planurile noastre de viitor sunt unele frumoase. Diseară, după spectacol inițiem voting pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță și fiecare spectator pe platforma de Instagram și Facebook a paginii poate vota pentru actorul preferat.”
Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram