fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

/VIDEO/ Izolați de restul lumii. Satul Hîrtop deconectat de la serviciile de telefonie

Citește și:

Cei aproximativ 60 de locuitori din satul Hîrtop, raionul Fălești au rămas izolați de restul lumii, după ce operatul de telefonie a deconectat localitatea de la servicii din cauza costurilor mari de deservire a rețelei. Unde mai pui că nici telefonia mobilă nu este disponibilă în zonă. Așa cum majoritatea oamenilor din sat sunt bătrâni și bolnavi, cea mai mare problemă este că nu pot apela la serviciul de urgență sau solicita intervenția pompierilor în caz de incendiu.

„Vai de capul nostru aici, cum stăm noi stăm, ziua uitați-vă că ne temem, dar nu noaptea și ei să pună și o tăiat telefoanele, asta este dreptatate, asta nu-i dreptate.”

Eugenia Zibrițchi are 74 de ani și are grijă de soțul ei bolnav în vârstă de 90 de ani. De când localitatea a fost deconectată de la serviciile de telefoni femeia nu poate chema ambulanța când bărbatului i se face rău.

EUGENIA ZIBRIȚCHI, locuitoarea satului Hîrtop, Fălești: „I-a stat rău, dimineața eu mă scol să sun repede la salvare, ori să sun la băiat la Fălești, ori la fată la Bălți să sun, să spun, eu dau la telefon, poca, poca, nu sună. Eu mă învârtesc, eu cu mobilul, nu știu eu la dânsul, dar zic să iau numărul, Moldcell-ul ista nu prinde, ce să fac, la cine să mă duc, mă duc.”

Femeia din imagine nu a vorbit cu copii ei încă din luna mai.

„La noi nu este semnal aici, noi nu putem suna nicăieri, eu nu am vorbit cu copii din luna mai, ei nu mă pot suna și nici eu nu-i pot suna, ce vor să facă ei cu noi eu nu știu, dar la noi este un mare necaz.”

Locuitorii din sat spun că câteva săptămâni în urmă s-au pomenit fără telefonie fixă. La multiplele apeluri prestatorul de servicii le-a comunicat că nu are bani să înlăture defecțiunile apărute la rețeaua de telefonie. Oamenii au scris o cerere colectivă, doar că nu au primit nici un răspuns.

IUZEF ZIBRIȚCHI, locuitorul satului Hîrtop, Fălești: „Este trimisă pe data de 13 iulie, nici un răspuns nimic, așa stă, am fost la comitetul executiv la Fălești, primarul este în concediu, am fost la Moldtelecom, au spus că tot este în concediu, dacă nu aveți telefoane o să plătiți câte 180 de lei în fiecare lună și o să aveți legătură, dar cum, când, nu au spus nimic.”

MARIANA BESEDEȚCHI, locuitoarea satului Hîrtop, Fălești: „Nici nu ne-a spus nimic, a tăiat și gata, ne uitam poate numai la mine nu lucrează, la tot satul și Moldcell l-au stins, prindea în casă, era bine, dar acum au tăiat totul, babele plâng. Au spus că s-a defectat și nu avem bani, după anul nou o să facă, apoi cum așa, după anul nou, dar cine știe o să facă sau nu, așa ei au spus.”

Reprezentanții Moldtelecom din Fălești sunt la curent cu această situație, însă ne-au comunicat că nu e în competența lor să o rezolve.

LARISA, Consultant Moldtelecom, oficiul Fălești: „Dumneavoastră o să luați legătura cu Chișinăul, aceasta este telefonia fixă, știu că este problemă cu telefonia fixă, noi am primit cererile pentru a face prelungire pentru ca să prestăm serviciul măcar ceva, ceva, să-i ajutăm cu ceva, știu că persoanele au fost aici. Ceea ce ține de mine, eu vă spun care a fost conlucrarea noastră cu primarul, s-au colectat cereri, avem cererile colectate și s-au introdus cererile și deja la decizia, știți unde stați.”

În speranța de a obține un răspuns, ne-am adresat reprezentanților Moldtelecom din Chișinău. Au solicitat să le expediem întrebările printr-un email. Până la publicarea materialul nu am primit un răspuns.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cetățenii pot vedea gradul de vulnerabilitate. Cât veți plăti în funcție de gradul atirbuit

Cetățenii care au depus cereri pentru compensații pot vedea gradul de vulnerabilitate atribuit în cabinetul personal. În funcție de gradul...

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală 85 de civili, majoritatea femei și copii

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală cel puţin 85 de civili, duminică, într-un sat din statul...
  sursa: cursbnm.md