fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ La Bălți a fost marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Maratonul s-a organizat chiar în Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Citește și:

Forfotă pe holurile Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Sute de oameni i-au călcat pragul, doar că nu la spectacol. De Ziua mondială a donatorului de sânge, în incinta naționalului bălțean a fost amenajat un centru mobil de donare.

Aurel Bulbici a donat sânge mai bine de patru decenii. De 20 de ani nu o mai face din cauza vârstei.

AUREL BULBICI, locuitor al mun. Bălți: „Am început să fac asta în 1959 și am încetat să mai donez când am împlinit 60 de ani. Rezus negativ, am donat și pentru copii chiar în secția pediatrie și în maternitate, am făcut o transfuzie directă”.

Fiecare donator are câte o poveste. Unii au început să doneze sânge după ce au suferit de anumite boli şi căutau donatori. Alţii o fac pentru rude, prieteni sau apropiaţi. Dar sunt şi persoane care donează sânge pentru oricine.

E foarte important, eu sper să salvezi cuiva viața.Deși sună banal, cred că așa va fi”.

„ Sângele se înnoiește și e tot timpul proaspăt. Nu m-am gândit că prin asta salvez vieți și ajutor cuiva, nu m-am interesat unde ajunge sângele meu, dar dacă el a ajutat cuiva pentru mine e plăcut”.

Printre voluntarii veniți să doneze sânge au fost și angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

VITALIE PASCARI, șeful Direcție Nord a IGCM: „Noi o facem practic tot timpul când este nevoie. Important este pentru societate, sau populația care are nevoie. Pentru noi e doar un lucru nobil”.

Și primarul de Bălți a donat sânge, după ce a oferit diplome și cadouri donatorilor care decenii la rând salvează vieți.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar al mun. Bălți: „Când am trecut prin COVID prima dată, medicii mult timp nu au putut să găsească un tratament efectiv și până nu mi-au făcut o transfuzie cu sângele unui donator care a trecut prin COVID nu au putut să mă trateze și înțeleg cât de important este donarea sângelui pentru cei care au nevoie”.

Medicii de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui din Bălţi au avut grijă să explice tuturor voluntarilor care sunt condiţiile de donare şi beneficiile.

VIORICA DOLINŢĂ, vicedirector al Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui: „Ca beneficiu e că primești o satisfacție donând sânge, știind că donând sânge ajuți să donezi trei vieți, pierzi în kilogram în medie 500 de mililitri, iar în al treilea rând sângele se reînnoiește și datorită acestui fapt donatorul rămâne tânăr, scade riscul afecțiunilor cardiovasculare și celor canceroase”.

Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este marcată anual pe 14 iunie. La Teatrul „Vasile Alecsandri” au donat sânge peste 300 de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md