fbpx
17 C
Бэлць
luni, mai 27, 2024

/VIDEO/ La biblioteca universității din Bălți se găsește o colecție de cărți religioase de peste 750 de exemplare

Citește și:

O colecție de cărți religioase rar întâlnite chiar și la cele mai importante facultăți teologice din spațiul românesc pot fi găsite la biblioteca Științifică a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți. Cele pestre 750 de exemplare în care se regăsesc ediții de cărți vechi și documente istorice în șapte limbi au aparținut unui preot din Republica Moldova, omorât mișelește acum trei decenii.

Colecția a fost adunată de un preot din raionul Drochia, care ar fi fost omorât în propria casă.

Elena Cristian, bibliotecară: „Colecția a aparținut regretatului preot și cărturar Gheorghe Armașu din satul Petreni, raionul Drochia, omorât mișelește în propria casă, în anul 1992. Tematica colecției este variată, dar predomină documentele religioase și istorice.”

Cărțile din colecție au fost editate în tipografii din orașe precum Viena, Paris, Sankt Petersburg.

Elena Cristian, bibliotecară: „Colecția este valoroasă prin faptul că a fost editată la cele mai mari centre editoriale din Viena, Paris, Sankt Petersburg, Kiev, Cernăuți, București. Starea de conservare a documentelor este mediocră, uzură fizică și funcțională, ceea ce ne demonstrează că aceste cărți au fost întrebuințate de mai multe generații de preoți.”

La prezentarea expoziției de cărți rare și religioase au participat și studenți ai universității Alecu Russo.

„Nu în fiecare zi avem ocazia de a ține în mână și de a citi asemenea cărți și consider că este un lucru foarte bun faptul că avem în cadrul universității, în cadrul bibliotecii o asemenea colecție. Am observat diferențe mari între cărțile pe care le avem astăzi și cărțile de atunci.”

„Este un beneficiu că această colecție se află în biblioteca universității. Este o raritate, s-ar putea spune. Este un lucru interesant și benefic pentru personale care într-adevăr sunt interesate de acestea și pot să beneficieze de noi materiale în acest domeniu.”

Colecția enciclopedică a Bibliotecii Științifice USARB cuprinde peste un milion de documente în 57 de limbi, pe diverse suporturi informaționale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Starea de sănătate a premierului slovac împușcat „se îmbunătățește”

Starea sănătăţii premierului slovac, Robert Fico, după tentativa de asasinat împotriva sa din 15 mai, se îmbunătăţeşte, au anunţat...

/VIDEO/ Polițiștii de Frontieră din Costești le-au spus mulțumesc mentorilor care i-au îndrumat să-și aleagă profesia

„Am astăzi o onoare deosebită să fiu la acest eveniment. O zi pentru mentori la frontieră.” La Sectorul Poliției de...
  sursa: cursbnm.md