fbpx
19.6 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

/VIDEO/ La Șoldănești a fost restaurat un simbol istoric, cu suportul UE. Turnul de apă -funcțional după mai bine de un secol

Citește și:

După mai bine de un secol, în care se ruina, Turnul de Apă din Șoldănești și-a recăpătat importanța de odinioară.  Cu suportul financiar al Uniunii Europene, turnul care este de altfel un simbol al orașului, a fost renovat. Bijuteria arhitecturală nu este doar un monument istoric. Rezervorul are o capacitate de 50 de tone asigură cu apă potabilă pentru întregul centrul istoric al orașului Șoldănești, deservind aproximativ 400 de beneficiari, de la unități comerciale până la 100 de gospodării casnice.

VADIM GROZA, viceprimarul orașului Șoldănești: „În afară de aceasta că turnul este un moment istoric, turnul este un turn activ, care aprovizionează 400 de oameni cu apă, cu apă calitativă, care în urmă cu 2 ani de zile nu funcționa și nu era așa de calitativă cum este la ziua de astăzi. Tot proiectul a costat 4 milioane de lei, 10% din costul proiectului au fost contribuția primăriei, asta este 400.000 lei, contribuția orașului, 400.000 lei pentru renovarea acestui turn.”

Acum câteva luni a fost inițiat un proiect amplu de renovare și restaurare, cu scopul de a readuce turnul la gloria sa de odinioară. Lucrările s-au axat pe consolidarea turnului, repararea acoperișului și a tâmplăriei, precum și pe înlocuirea completă a rezervorului de apă și a conductelor.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Eu cred că aceasta este o perlă pentru oraș, pentru că după câte văd eu nu sunt așa de multe obiecte istorice păstrate în Moldova și că aici este așa clădire care și-a căpătat vederea anterioară, în același timp aducând folos populației, asigurând cu apă de calitate localnicii. Cred că este un semn foarte bun pentru oraș.”

Locuitorii orașului spun că asemenea proiecte nu numai că schimbă aspectul fizic al orașului și păstrează patrimoniul cultural, dar și asigură cu apă potabilă o parte din localnici, ceea ce este la fel de important.

„Este foarte important să fie apă potabilă, nu numai pe timp de vară, dar permanent, mai ales la bloc, unde nu este altă soluție.”

„Eu cred că el are o importanță foarte mare. În primul rând merge ca monument istoric. Dar și faptul că 400 de familii se aprovizionează cu apă de acolo? – Da, e ceva benefic care ar trebui să fie.”

Turnul de apă din Șoldănești este unul dintre cele zece repere cultural-istorice de pe ambele maluri ale râului Nistru care au fost supuse unor lucrări de restaurare în perioada 2020-2022.  Programul “Măsuri de Promovare a Încrederii” a fost  finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md