fbpx
19.1 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

/VIDEO/ La un liceu din nordul țării se învață educația media. Ce presupune aceasta și ce fac tinerii la ore

Citește și:

În era digitalizării, unde fluxul de știri este foarte mare, iar veridicitatea acestora uneori lasă de dorit, echipa TV Nord, împreună cu alți jurnaliști au decis să-și împarte experiența de activitate în mass-media cu un grup de elevi. Potrivit acestora, tânăra generație trebuie să cunoască cum să depisteze un fake news și cum să verifice corectitudinea unei știri.

Dina Munteanu este absolventa Liceului Teoretic „Miron Costin” din Florești și își face studiile la facultatea de jurnalism USM. În paralel, tânăra activează în calitate de reporter la o instituție media din capitală. Ea spune că este important ca tânăra generație să studieze încă de pe băncile școlii principiile media.

Ce aș putea lor să le transmit, ca să trăiască la maxim, să se încadreze la maxim la activitățile extrașcolare, pentru că eu eram fata care mereu scena era a mea, adică când auzeam de o activitate extrașcolară pentru mine era mult mai important decât să fac o problemă la matematică. Adică să se implice, comunicare, activitate în echipă, în grup o să se dezvolte foarte mult.”

Datorită orelor opționale de educație media introduse în curriculum școlar, Elevii Liceului Teoretic „Miron Costin” din Florești învață cum să deosebească informațiile false de cele veridice.

„În primul rând am văzut cererea de la elevi, vor să cunoască mai mult. Noi suntem într-o eră digitală și vrem noutățile să le cunoaștem, să fim în pas și să avem acele viziuni, am văzut foarte mulți profesori care au făcut parte din acest program, au făcut cursuri și m-am gândit că ar fi bine să particip, să câștigăm și noi educație pentru media la noi în liceu.”

Pe lângă asta, elevii mai învață cum să comunice cu impact între semeni, dar și să promoveze activitatea instituției pe rețelele de socializare.

„Frecventez această lecție deoarece aici învăț foarte multe lucruri despre media. Cum împreună cu elevii să formăm o societate democratică, în care să distingem într-adevăr între adevărat și fals, să gândim și să analizăm critic atunci când publicăm ceva în mediu online.”

„Consider că educația pentru media este un obiect important pentru mine, este un obiect nou pentru mine, deoarece reprezintă problema societății noastre, ne informează despre impactul știrilor, impactul rețelelor de socializare în viața de zi cu zi și mai ales că în rândul adolescenților, această temă este des întâlnită.”

„După câteva lecții după asta, m-am dezvoltat, m-am găsit pe mine în acest domeniu și am avut multe gânduri de jurnalistică, chiar să frecventez ceva lecții adăugătoare.”

„La lecțiile de educație pentru media am exersat cum corect să analizăm o știre, cum să o verificăm să vedem dacă nu este falsă sau cum trebuie să reacționăm.”

Directorul Liceului Teoretic „Miron Costin” spune că educația pentru media este o disciplină opțională pentru a dezvolta abilitățile elevilor și ai ajuta să își aleagă mai ușor profesia în viitor.

„În instituția noastră, deja al doilea an consecutiv se predă educația pentru media, este o disciplină opțională și considerăm noi, dar și elevii că răspunde necesităților reale ale tinerilor pentru că societatea are nevoie de niște tineri informați corect.”

În Liceul Teoretic „Miron Costin” din Florești își fac studiile 606 elevi, iar cursul de educație media este frecventat de 54 de elevi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Potop cu grindină în România. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm

Prima zi de Paşte s-a încheiat cu ploi torenţiale şi furtuni în mai multe zone din ţară. În Prahova a plouat...

Situația la frontieră: Câți moldoveni au revenit acasă de Paști

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 31 535 traversări, un număr mai mare fiind...
  sursa: cursbnm.md