Au descoperit istoria satului Duruitoarea Veche, din raionul Rîșcani, printr-un joc. 40 de elevi din orașul Florești, însoțiți de profesori, au participat la un joc unde au descoperit atracțiile turistice, dar și istoria lor. Participanții au format 6 echipe, iar fiecare echipă trebuia să treacă pe la toate 6 locații, unde găseau câte notă informativă despre locul dat.
„Grota dată are 3 săli, 1, 2 și 3, amuș ne ducem, cu o lungime totală de 49 de metri și o lățime de 5 pe 9 metri.”
Elevii au rămas plăcuți surprinși în urma acestui joc. Astfel spun ei, au descoperit locuri frumoase, dar și istoria acestei localități deosebite.
„Este foarte interesant și plus că învățăm lucruri noi și ceva ce o să ne rămână în amintirea noastră. Foarte multă verdeață în primul rând și foarte multe elemente de natură care nu le vezi oriunde.”
„Mie mi se pare că este foarte vesel, că noi alergăm pe aici, să aflăm mai multe lucruri și poate când o să ajungem la școală o să povestim la alții ce am văzut. – Ce ai văzut până acum aici? Când mergeam spre drum aici, am văzut foarte multe câmpii și am urcat pe unele dintre ele ca să găsim punctul, multă verdeață, copaci”
„Este prima experiență de așa fel, de așa natură, mi-a stârnit curiozitatea și abia aștept să văd ce mai urmează pe parcurs. Aparent am aflat despre animalele preistorice din glota glaciară, despre mamuți și despre un arheolog din localitate care a contribuit la crearea istoriei”
„Este una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea, este o posibilitate de a studia trecutul strămoșilor noștri și împreună putem deduce și viitorul. Din spusele mentorului nostru vom descoperi ceva nou în această localitate minunată.”
Profesorii spun că în acest mod, elevii învață și memorizează informația mult mai ușor și eficient.
RODICA BOGDAN, Profesoară: „Este o inițiativă destul de bună, mai ales pentru copii, fiind-că mergem și cunoaștem ce a fost în trecut, ce s-a petrecut, ce animale, plante, este o inițiativă superbă, excelentă. Sunt entuziasmați, mai repede ca noi, trebuie să alergăm după ei, chiar sunt foarte ok, sunt bravo.”
Organizatorul jocului, Nicolae Moscalu, spune că un astfel de joc poate fi desfășurat în orice localitate, iar elevii pot vedea pe viu locurile istorice.
NICOLAE MOSCALU, Președintele A.O. „Moștenitorii”: „Evenimentul jocul pe teren „Descoperă Duruitoarea”, cu aceeași ocazie poate fi descoperită oricare sat. În cadrul acestui exercițiu, am identificat 6 atracții turistice din localitate și am invitat pentru participare tinerii din raionul Florești. Tinerii o să descopere câteva atracții, una din ele ar fi lacul de acumulare, cel mai mare lac din Moldova, marea de nord a Moldovei cum i se mai spune.”
Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Stâncile Prutului” care are drept scop promovarea destinațiilor turistice din raioanele Glodeni, Edineț și Rîșcani.
Proiectul este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului “Asistența poloneză pentru dezvoltare 2021”.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.