fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ „Lucrăm doar pentru motorină!” Transportatorii din Bălți au ieșit la protest

Citește și:

Lucrează doar pentru a plăti motorina. Transportatorii din Bălți spun că din cauza actualelor prețuri la combustibili sunt nevoiți să lucreze în minus. Aceștia au solicitat autorităților locale majorarea prețului pentru o călătorie de la trei la cinci lei, însă consilierii au respins cererea. Nemulțumiți, aceștia au protestat în fața primăriei.

Transportatorii spun că în ultima vreme lucrează doar în minus.

„Prețurile la motorină cresc, iar pentru trei lei nu este rentabil să lucrăm. Oamenii lucrează în minus, practic. Pentru că reiese că șoferii lucrează gratuit. Minim  cinci lei trebuie să fie prin oraș, ca să fie rentabil. Prețurile cresc zilnic, altă ieșire noi nu avem.”

„Noi nu avem bani pentru mărirea salariilor, așa cum lucrăm doar pentru motorină. Uneori nici pentru motorină chiar nu avem. Mergem și ne turnăm în rezervor de toți banii care îi facem. Noi avem pierderi, noi ne dorim ca să ne mărească salariile, noi avem familii, copii.”

Pe lângă prețul la combustibili, agenții economici spun că și costurile pentru întreținerea autoturismelor s-a dublat.

SNC ALIONA MIHALCIUC, agent economic: „Noi solicităm respectuos să fie ridicat prețul la o călătorie cu transportul public, de la trei la cinci lei. Acesta nu este un moft de îmbogățire. Colegii menționează că s-au majorat prețurile la motorină. Dar trebuie de luat în considerație și prețurile la cauciucuri, piesele de schimb, toate aceste lucruri s-au dublat.”

Serghei Dudco este șofer pe ruta 25. Acesta spune că, din cauza prețurilor actuale, este nevoit să meargă de câteva ori pe zi la stațiile PECO pentru a se alimenta.

SNC SERGHEI DUDCO, șofer: „Nu ne ajung bani nici pentru motorină, nici pentru salarii. Lucrăm în minus și suntem nevoiți să intrăm câte două-trei ori la benzinărie pentru a ne alimenta. Facem câteva ture, mergem la benzinărie. Și tot așa, pentru 15 l. Alți bani noi nu facem pentru că totul se duce pentru motorină. Autobuzul consumă 80 de l, acest lucru înseamnă 2400-2500 pe zi, este ireal.”

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că decizia referitoare la majorarea tarifului pentru o călătorie prin oraș va fi discutată vineri, 18 martie,  în cadrul ședinței Consiliului Municipal.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Această problemă a apărut acum jumătate de an, timp de jumătate de an noi nu am scumpit tariful, dar vedeți ce se întâmplă acum, în fiecare noapte se scumpește prețul la carburanți. Noi înțelegem că transportatorii nu-și pot îndeplini fizic atribuțiile. De aceea, economiștii vor pregăti actele, astăzi în cadrul unui grup de lucru totul se va decide.”

Prezent la greva transportatorilor, consilierul municipal Sergiu Burlacu a asigurat transportatorii că în cadrul ședinței de vineri consilierii vor lua o decizie fiabilă, atât pentru bălțeni cât și pentru agenții economici.

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Eu tare sper că această comisie va fi întrunită în timp record pentru ca consilierii municipali, împreună cu reprezentanții tuturor întreprinderilor private care prestează serviciu de transport public privat pe teritoriul mun. Bălți să aibă posibilitatea de a se așeza la o masă de discuții într-una găsi cele mai fiabile soluții pentru a interveni în această situație complicată.”

Oamenii spun că înțeleg șoferii, doar că autoritățile trebuie să găsească alte mecanisme pentru a rezolva criza, majorarea tarifelor este o soluție pe termen scurt.

„Eu consider că ei oricum trebuiesc ajutați, trebuie măcar să facă pentru ei motorina mai ieftină. Dacă va fi motorina mai ieftină le-ar fi mai ușor, ei tot au familii și copii de întreținut. La noi și așa totul e clar cu așa pensii.”

„Motorina s-a scumpit, benzina s-a scumpit ei doar tot trebuie să lucreze. Și ce dacă măresc cu doi lei, doi lei asta îi o picătură în ocean. Șoferii sărmanii trebuie să se descurce cumva.”

Precizăm că pentru mâine, ANRE a stabilit prețul de 26,91 de lei pentru un litru de motorină.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...
  sursa: cursbnm.md