fbpx
13.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Mai eficienți și inovativi. Republica Moldova își consolidează poziția în sfera digitală europeană prin crearea unor EDIH-uri

Citește și:

Moldova a aderat recent la Programul Digital Europe, deschizând astfel ușa către oportunități noi în domeniul tehnologiei și digitalizării. Acest fapt marchează un angajament hotărât al țării de a-și moderniza infrastructura digitală și de a se conforma standardelor europene în domeniul tehnologiei.

ION BODRUG, președintele ACETI: „2023 s-a marcat prin faptul că a fost aprobată Strategia de Transformare digitala pentru  anii 2023-2030, și menționez ca ACETI a venit cu recomandarea de a include noțiunea de European Digital Innovation Hub ca mecanism de transformare digitală.”

La Chișinău a avut loc Conferința Internațională „Digital Innovation Hub – an important tool for Digital Transformation in the Republic of Moldova” organizată de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale.

ION BODRUG, președintele ACETI: „Astăzi organizând această Conferința Internațională  cu genericul „Digital Innovation Hub – un instrument important pentru transformarea digitală în Republica Moldova”  dorim să împărtășim experiența noastră dar și să preluăm tot ce e mai bun din experiența partenerilor europeni și a țarilor vecine cu aspirații europene , vrem ca rețeta împărtășită de noi să funcționeze la nivel național.”

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Este un pas important. Noi doar câteva săptămâni în urmă am semnat programul „Europa digitală”, care să ofere posibilitatea antreprenorilor să acceseze finanțare pentru a-și digitaliza afacerile. Iar acest lucru înseamnă, nu digitalizare de dragul modei, înseamnă productivitate, economii, înseamnă posibilitatea de a se dezvolta și altele.”

Prin accesul la Fondul Europa Digitală și prin colaborarea cu companiile membre al centrelor de inovare digitală, Moldova are oportunitatea de a accelera transformarea digitală a economiei sale și de a spori competitivitatea pe piața europeană.

LIDIA BEȚOAEA, Director strategic la Digital Inovation Zone: „Subliniez rezultatele pe care ACETI și DIH of Moldova le-a avut în colaborare cu mai multe companii din regiune, pe care le-a ajutat să acceseze tehnologiile, soluțiile de care aveau nevoie, evident și ajutorul care l-a oferit în a atrage finanțarea potrivită pentru acele soluții necesare. Ceea ce este o dovadă foarte clară despre rolul și importanța pe care îl are un EDIH în a găsi resursele necesare pentru implementarea de tehnologii, soluții digitale.”

Această inițiativă va aduce beneficii semnificative atât sectorului public, cât și celui privat, prin promovarea inovației, creșterea eficienței și crearea de noi oportunități de afaceri.

ROMEO LOPOTENCU, Director RED NORD: „Noi am început procesul de digitalizare de doi ani, un an ne-am ocupat cu educația digitală, acum noi implementăm managementul electronic și ca început rulajul electronic a documentelor. Avem operarea digitală a echipamentelor ceea ce ne ajută ca să intervenim mult mai repede și să identificăm locul de avarie, sigur că asta tot ne dorim să dezvoltăm într-un soft comun.”

Această activitate a avut loc cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova. Partener al evenimentului este Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Guvernul Suediei și UKAid.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 13 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...
  sursa: cursbnm.md