Spălătoriile sociale deschide în mai multe localități din țară au devenit proiect care au unit comunitatea. În satul Corpaci, raionul Edineț inițiativa nu presupune doar curățenie ci și un mediu prietenos pentru socializare și sprijin comunitar.
La ai săi 82 de ani, Tamara Iarmolai deja nu mai este nevoită să-și spele rufele cu mâna. Spălătoria socială a devenit locul unde femeia își poate duce haine și să socializeze.
TAMARA IARMOLAI, locuitoarea satului Corpaci, raionul Edineț: „Toată viața de când sunt eu la lighean am spălat. Greutate mare a fost, praf de spălat nu era cum acum, acum este de toate, dar atunci nu era, nici săpun bun nu era atunci, dar iaca așa am supraviețuit atâția ani. Când văd la televizor că lumea se chinuie și nu au apă, îmi este jale de acea lume, pentru că tare e greu fără apă. Cu spălătoria când a făcut-o, este foarte bine, spălăm de două ori pe lună.”
Locuitorii satului Corpaci, care beneficiază de serviciile spălătoriei sociale, sunt mulțumiți de această oportunitate, dar și de faptul că aici pot și să mai schimbe o vorbă
„Mă duc mă băiesc, după intru în colo, un pahar de cafea sau o ceașcă de ceai. Foarte bine, foarte, da Cărmencuța, cum intre spală totul, tare bine. Mai vorbim, putem sta câte 2-3 ore aici.”
„Este foarte bine pentru sat, pentru toată populația care este, e binevenit, e normal. Am fost, este bine, am fost la baie, este frumos și ne primește plăcut, pentru sat era nevoie de așa ceva.”
Lucrătorii sociali din sat se asigură că beneficiarii, în special bătrânii, primesc sprijinul de care au nevoie. Aceștia colectează hainele direct de la domiciliu, le aduc la spălătorie și apoi le returnează curate.
LORA VLĂDICEANU, asistent social: „Pentru bătrâni, comunicarea este ceva deosebit, ei nu doresc nimic absolut, nici căldarea cea cu apă, nici pâinea cea adusă, nici de la farmacie, ei doresc ca să stea cu cineva de vorbă.”
ANA POSTOLACHI, manager de serviciu: „Sunt mulți beneficiari care sunt și voluntari, ne aduc hainele din sat de la oameni care sunt cu dezabilități, care stau la pat și nu pot veni singuri. Avem copii de la școală aici, au fost și de la grădiniță, care au fost cu cititul, cu diferite jocuri interactive. Toate categoriile de vârstă le-a încadrat, practic toți au fost la noi în vizită.”
Costurile proiectului se cifrează la 31 de mii de euro și a fost implementat cu investiții europene, datorită colaborării dintre societatea civilă și autoritățile publice locale.
VECESLAV UJA, primar s. Corpaci, Edineț: „Ne propunem ca să avem un proces de lungă durată a serviciilor. Deja s-a votat la ședința Consiliului Local de a accepta serviciile în gestiunea administrației publice și de a-l finanța pe parcursul întregului an 2025 din resursele bugetului public local.”
Inițiativa de a deschide o spălătorie socială în satul Corpaci, raionul Edineț a fost sprijinită de Uniunea Europeană.Astfel de proiecte au fost implementate în 11 localități din 16, pentru 1.500 de persoane.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.