fbpx
15.5 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 27, 2024

/VIDEO/ Mai puține cazuri de tuberculoză la Bălți. În municipiu a avut loc o conferință dedicată drepturilor omului cu tuberculoză

Citește și:

Mai puține, dar mai grave. În acest an, în municipiul Bălți, incidența cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 60 la sută. Datele au fost discutate în cadrul unei conferințe naționale dedicate drepturilor omului cu tuberculoză. 

PETRU ALEXANDRIUC, Șeful Secției Ftiziopneumologie, Spitalul Clinic Bălți, „După cifrele pe care le avem, după indicatori, este în descreștere, dar ne deranjează faptul că formele de tuberculoză care sunt depistate acum sunt forme grave. Dacă noi am avut în anul trecut 54 de cazuri depistate, acum noi în nouă luni de zile avem 36 de cazuri, 24 cazuri noi, și 12 cazuri recidive, care intră în incidența globală.”

În Bălți, urmează să fie aprobat un program de susținere și răspuns tuberculozei pentru următorii trei ani.

IRINA SERDIUC, secretarul Consiliului Municipal Bălți, „Începând cu anul viitor platforma în domeniul tuberculozei va fi trecută nemijlocit cu planificarea activității în municipiul Bălți. În timpul apropiat sperăm că va fi aprobat și programul municipal de susținere și răspuns tuberculozei pentru anii 2022 – 2025, în contextul programului național.”

Potrivit asociațiilor obștești din acest domeniu, de cele mai multe ori, oamenii bolnavi de tuberculoză sunt marginalizați de societate.

PAVEL RUCȘINEANU, administratorul Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova, „Cu părere de rău chiar și în secolul 21 și în anul care urmează, 2022, ne ciocnim de situațiile, de problemele legate de discriminarea și stigmatizarea, totodată trecând în autostigmatizare și autodiscriminare din cauza atitudinii comunităților unde se află persoanele afectate de tuberculoză.”

SVETLANA DOLTU, directoarea A.O. AFI, „Persoanele cu tuberculoză sunt stigmatizate în comunitate din cauza fricii de a se îmbolnăvi și din cauza memoriei care noi o avem că, cândva tuberculoza era doar boala celor nevoiași, celor care au stat în penitenciar, oare a celor care au abuz de alcool, dar de fapt transmiterea pe cale aeriană ne face vulnerabili absolut pe toți.”

În 2020 a fost lansat un program care să depisteze boala la persoanele cu risc sporit de infectare.

ANGELA COJOCARU, șefa interimară a direcției de asigurări în sănătate din cadrul CNAM, „Începând cu anul 2020 a fost implementat un proiect ce ține de depistarea precoce a persoanelor cu risc sporit de TB, pentru care începând cu luna noiembrie a fost finanțat 86 de mii, pe parcurs în anul 20202 acestea au crescut până la 500 de mii, 600 de mii și acum în 2022 avem un milion și 800 prevăzute pentru depistarea precoce și măsuri de profilaxie.”

În secția de Ftiziopneumologie din Bălți sunt internați 22 de pacienți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accident la Sîngerei, după ce o mașină a fost trasă pe dreapta de poliție

Accident în localitatea Prepeliţa din raionul Sîngerei. O mașină parcată pe marginea traseului a fost lovită de un alt...

Atac nocturn asupra Ucrainei. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete, dar și o tactică sofisticată

Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei. În jurul orei...
  sursa: cursbnm.md