fbpx
13.1 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Mamele din Bălți rămân fără ajutor. Serviciul „Echipa Mobilă” blocat de autoritățile locale

Citește și:

Zeci de mame din Bălți, care educă copii cu dizabilități, nu pot beneficia de mai multe servicii sociale, medicale și de suport acordate de echipa mobilă. Asta deoarece aleșii locali din Bălți refuză să transmită în gestiunea Agenției Sociale de Asistență Socială automobilul pe care până nu demult specialiștii îl utilizau pentru a ajunge la copii.

Cristina Ungurean este mama unei fetițe de 6 ani, diagnosticată cu paralizie cerebrală. Femeia spune că serviciile echipei mobile de care a beneficiat până nu demult sunt extrem de necesare.

CRISTINA UNGUREAN, mamă a unui copil cu dizabilități: „Era ușor când venea echipa, pentru că veneau la noi, nu eram eu nevoită să mă duc prin transportul public, să mă târâi cu ea, este foarte greu. Sperăm ca într-o zi se vor trezi și ne vor da mașina și vom relua activitățile așa în fiecare săptămână cum le facem.”

În aceeași situație sunt și alte mame din oraș, care spun că sistarea acestui serviciu îngreunează procesul de recuperare a copiilor.

NADEJDA CERVINCOVA, mamă a unui copil cu dizabilități: „A fost o singură speranță la echipa mobilă, specialiștii veneau acasă, într-o atmosferă confortabilă, fără nici un stres, fără emoții negative, copilul pur și simplu se ocupă cu plăcere.”

Serviciul Echipa Mobilă a fost instituit în Bălți de către Asociația Obștească „Credis”, în cadrul unui proiect finanțat din bani europeni. După ce s-a încheiat proiectul, în martie anul trecut, serviciul, dar și unitatea de transport procurată a fost transmisă Direcție Asistență Socială din cadrul Primăriei Bălți. După reforma asistenței sociale, bunurile urmau să ajungă în gestiunea Agenției Sociale de Asistență Socială, însă aleșii locali din Bălți au refuzat să facă acest lucru.  

ANA PRICOP, președintele A.O. „Credis”: „Serviciul nu este funcțional, pentru că Consiliul Municipal Bălți nu a întreprins nici o acțiune până la moment ca să asigure transmiterea automobilului în gestiunea entității noi create ATAS, așa ca serviciul de echipă mobilă să fie funcțional. Noi venim cu un apel către autoritățile publice locale să manifeste solidaritate și să urgenteze procesul de transmitere a automobilului.”

Consilierul socialist, Serghei Gramma, susține că, deși întrebarea a fost discutată în comisia de specialitate, primarul de Bălți, Alexandr Petkov, s-ar fi opus includerii ei pe ordinea de zi a ultimei ședințe.

SERGHEI GRAMMA, consilier municipal: „Nu știu de ce primarul scoate întrebările de pe ordinea de zi. Chiar și la ultima ședință a consiliului municipal, aceste întrebări au trecut de comisie, dar nu au fost incluse ca întrebări adăugătoare pe ordinea de zi.”

Întrebat cum comentează această situație, Alexandr Petkov a răspuns:

ALEXANDR PETKOV, primar al mun. Bălți: „Este proprietate municipală, ea trebuie să treacă prin comisie, când comisia o să treacă, comisia o să se adune degrabă.”

„Echipa Mobilă” este un serviciu social specializat, destinat persoanelor cu dizabilităţi, care oferă asistenţă socială şi suport la domiciliul beneficiarilor, precum şi consiliere persoanelor implicate în procesul de incluziune a acestora.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md