Reacția Ministerului Culturii la interpretarea melodiei sovietice de război „Katiușa” de către trupa israeliană „Klezmer Band Moldova”, în cadrul festivalului „Mărțișor”, din acest an, a determinat lansarea unui flashmob în mediul online. Liderii unui partid pro-rus din Moldova și-au îndemnat activiștii să cânte această piesă în locuri publice și să posteze imaginile pe internet. Motivul ar fi mobilizarea internauților să reacționeze împotriva autorităților care ar intenționa să interzică această piesă în Republica Moldova.
VADIM PISTRINCIUC, EXPERT IPIS: „Ceea ce a urmat, a fost reacția unui partid de opoziție, pro-rus, au făcut un flashmob cu acest cântec, pe undeva, și-au adunat oamenii, crezând că, toți moldovenii sunt împotriva acestui cântec. Moldovenii nu luptă cu cântecul, cu limba, ei sunt mai liniștiți oameni. Momentul este unul dificil, comemorativ. Evident că, ceilalți, încearcă să-și încarce propriul electorat cu niște minciuni.”
Autorii flashmob-ului spun că astfel vor să lupte cu autoritățile care ar intenționa să interzică piesa în Republica Moldova.
VEACESLAV JUCOV, membrul partidului „Renaștere”: „Prin astfel de soluții, ei pregătesc societatea pentru ulterioara interzicere a acestui cântec. Este părerea mea și poziția partidului pe care-l reprezint. Este foarte important astăzi, să nu dăm motive pentru interzicerea acestei piese. 02:15
Narativul a fost preluat și de unii oficiali ai Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a distribuit informația eronată pe canalul său de Telegram, insinuând că interzicerea piesei ar fi un act de negare a istoriei.
„Toți care interzic „Catiușa” vreau să vă spun, sub acest cântec oameni au muri, au luptat pentru viață și libertate de sub ciuma cafenie.”
Unii locuitori din nordul țării condamnă speculațiile politicienilor pe seama amintirilor nostalgice și spun că această piesă nu ne reprezintă, mai ales acum când avem un război la hotare.
„Cu perioada sovietică, părerea mea, este că, în ziua de azi, nu este actuală. Nostalgia, ei nu-și pot imagina și realiza ce se face în ziua de azi. Ei nu văd situația dincolo de granițe, așa cred eu.”
„Părerea mea, este în primul rând o piesă de război, concret, a fost un motiv pentru soldați de a luptă și a recuceri teritoriile noastre.”
„Aș spune că nu. -Avem totuși război, nu? Mai bine să o evităm. Asta mai lipsește. În primul rând, cuvântul. Am mai văzut câte ceva, dar, nu am înțeles, totul, numai cuvântul ăsta ce-mi spune, cuvântul „Katiușa” este agresiune.”
Echipa TV Nord a luat legătura cu Liuba Lupașco, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Culturii pentru a afla dacă există o astfel de intenție. Acesta a negat că autoritățile ar intenționa să interzică piesa.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.