fbpx
12.6 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

/VIDEO/ Mașinile de spălat automate, decor pentru baie. Mai multe localități din raionul Fălești sunt în așteptarea apei livrată centralizat

Citește și:

Cu mașini de spălat automate, dar fără apă. Este realitatea a sute de locuitori din comuna Făleștii Noi din raionul Fălești. Mai bine de cinci ani, oamenii sunt hrăniți cu promisiuni că într-o bună zi vor avea apă. Practic toate fântânile de mină din localitate au secat, iar apeductul Prut-Fălești stă în paragină de zece ani. Apa de băut și cea pe care o folosesc pentru gătit, oamenii o procură, iar pentru treburile casnice o cară de la sute de metri distanță.

VERA STOLER, locuitoare comunei Făleștii Noi, Fălești, „Noi cărăm apă de la școală, iaca cu sticlele ne chinuim, fântâna este, nu-i apă și spălăm totul cu mâna, le spălăm – Vă vine foarte greu? Foarte greu, foarte greu, așteptăm cu nerăbdare apa.”

După ce acum câțiva ani fântâna din curte i-a secat, Vera Stoler merge după apă la fântâna școlii din sat, care se află la o distanță de 100 de metri de casa ei.

VERA STOLER, locuitoare comunei Făleștii Noi, Fălești, „Iată mașina de spălat stă de acum de 3 ani de zile, nu avem apă și stă și ruginește, datorită celor care ne-au blocat apa, care trebuia să vină de la Prut și acum așteptăm. Iaca fântâna afară, nu-i nici un kilogram de apă, nici un litru de apă acolo. Toți sau stăruit, au pus, au tras apă în casă, au pus mașini de spălat, dar dacă nu-i în fântână apă nu faci nimic. – Dumneavoastră de unde aduceți apă? – De la școală, de peste drum. – Pentru tot consumul? Da, da, lighenașul și spălăm, ce să facem, nu-i apă, așteptăm.”

Pentru că abia de se poate deplasa, Larisei Rusu zilnic îi aduce apă asistenta socială.

LARISA RUSU, locuitoare comunei Făleștii Noi, Fălești, „De băut tablete asta de băut cumpăr, dar de făcut mâncare îmi aduce doamna asistenta socială de la altă fântână, dacă aici nu am apă. Îi foarte, nu am cuvinte să spun cât este de greu, mai ales pentru niște bătrâni așa al de mine și bolnavi, și neputincioși, singuri.”

Autoritățile locale spun că încearcă să rezolve problema încă din 2016, însă din cauza magistralei Prut-Fălești care nu este nefuncțională, apa nu a ajuns în localitate nici până în ziua de azi.

VLADIMIR BEJENARI, primarul comunei Făleștii Noi, Fălești, „Problema noastră cea mai majoră în localitatea noastră, ceea ce ține de alimentarea cu apă, vreau să vă zic că sistemul de apeduct a fost construit, a început construcția sa încă din anul 2016. Conform proiectului noi în ansamblu suntem proiectați să avem sursă de apă din râul Prut, ceea ce cu mare regret nici până în ziua de astăzi nu am mai primit această sursă de apă. Am forat o sondă arteziană ca într-un final să avem sursa noastră proprie de apă și iată urmează în vara anului acesta să conectăm masiv toate gospodăriile și deja dacă avem sursa noastră proprie de apă, să livrăm apă cetățenilor noștri.”

Deși sunt la câțiva pași de stația de pompare și de magistrala Prut-Fălești, nici locuitorii satului Taxobeni nu dispun de apă potabilă de calitate. Singura lor sursă de apa este cea din fântânile de mină, care este foarte sărată.

VECESLAV VRĂNESCU, locuitor al satului Taxobeni, Fălești, „- La ce v-ar ajuta dacă ați avea apă la robinet? Cred că aceea este bună la spălat haine, nu-i așa sărată. – Acum apa din fântână este sărată? – Da, dacă o pui să o fierbi lasă sare la fund.”

ION MUNTEANU, locuitor al satului Taxobeni, Fălești, „Este greu, fiind-că noi ne ocupăm și cu grădina, mai vrem să udăm și prin grădină și tot din fântână scoatem apa. Întâi au început la Gherman să facă stația de pompare și acolo nu știu ce sa întâmplat și sa uzat nu știu ce, pe urmă a trecut la Ungheni să tragă apa să vină încoace.”

Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna spune că bugetul raionului nu dispune de banii necesari pentru a pune în funcțiune apeductul Prut – Fălești. 

SERGIU FÎNTÎNA, Președintele Raionului Fălești, „Lucrul în stația de pompare nr.1 care se află la Gherman, stația de pompare nr.2 care se află la Taxobeni plus stația de tratare a apei care se află la Fălești, aceste stații nu sunt funcționale, pentru aceasta avem nevoie de lucrări de reglare, demarare ca să poată lucra toate elementele în unison. Lipsa de sursă financiară stopează punerea în funcțiune al acestui apeduct. Toate localitățile din raionul Fălești au lipsă de apă potabilă. Sperăm că apeductul va fi pus în funcțiune într-un final. Sau investit dea lungul timpului peste 130 milioane de lei, care până la moment nu sunt valorificați.”

Potrivit datelor statistice doar 45 la sută din cele 75  localități din raionul Fălești dispun de apeducte. Sursa de apă în majoritatea cazurilor sunt fântânile de sondă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO / În Miercurea Mare gospodinele fac curățenie. Ce a învățat Liuba Patlatîi din Sofia, Drochia, de la mama ei

DE MIERCUREA MAREA SE FACE CURAT ÎN CASE LIUBA PATLATÎI, locuitoare s. Sofia: „Până la Sfintele Paști trebuie de făcut...

Avertizare ONU: În Gaza e mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest

În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU...
  sursa: cursbnm.md