/VIDEO/ Medic acuzat de malpraxis: Copilul a suferit o traumă craniocerebrală la naștere

0
187

O mamă din satul Făgădău, raionul Fălești, trece printr-o dramă de nedescris. Fiul ei care a venit pe lume acum câteva luni, a suferit o traumă craniocerebrală în timpul nașterii care i-a afectat capacitatea de a înghiți hrana. Micuțul este hrănit și hidratat doar prin intermediul unei sonde. Femeia acuză medicul care i-a asistat nașterea de malpraxis.

Cătălina Cebanu urma să aducă pe lume un copil perfect sănătos, doar că în timpul nașterii, care a decurs lent, medicii au decis să forțeze venirea pe lume a micuțului.

„Mi-a pus injecția, picurătoarea, ei au văzut că eu nu pot naște, și încă s-a apăsat domnul Galbur pe burta mea, și l-a apucat de cap cu o mână, eu am simțit când el i-a apucat căpușorul, el a scos puțin căpușorul și a apăsat foarte tare pe burta mea și atunci l-am născut.”

Cătălina a născut la mijlocul lunii septembrie. Imediat ce și-a văzut copilul pus pe piept și-a dat seama că ceva s-a întâmplat.

L-au pus pe piept la mine, după care au venit asisentele medicale care îl îmbracă, au venit, l-au luat și mi-au spus că acuș o să-l aducă. El era un pic galben, au spus că acuș îl vor aduce. A venit în salon la ora 12, 13-12, a spus că el a adormit și nu vreau să-l deranjez, nu îl aduc acum, mâine dimineță o să-l aduc. Eu mă duc la ora 08:00 și ei îmi spun că noi nu știm ce este cu dânsul, că din el ies foarte mulți mucușori. Și ei tot încontinuu că nu știu ce este cu dânsul, i-au pus picurătoare în căpușor, dar ei mie de asta nu mi-au spus.

Femeia a căutat disperată explicații, dar nimeni nu i le-a oferit. Și-a dorit mult să lupte pentru dreptate, dar sărăcia și sentimentul că nu-i va reuși a făcut-o să cedeze. Cătălina spune că acum abia de-i ajunge timp să îngrijească de fiul ei cu care e mai mult prin spitale în această perioadă.

Luni deja la ora 08:00, m-am dus la medicul care era deja acolo, și mi-au spus că noi îl transferăm de urgență la Chișinău, că noi nu știm ce este cu dânsul. În timpul nașterii s-a agravat, au spus că intrauterin nu putea fi așa ceva, doar în timpul nașterii, ori l-au tras cu ceva, ori când s-a apăsat, și atunci doar atât mi-a spus, că noi o să avem mult de umblat cu el.”

N-aș dori nimeni, cum sufăr eu acum cu el, că mai mult prin spitale stăm, și pe dânsa aproape nu o văd deloc. Și medicii în loc să te încurajeze, ei mai tare te distrug.”

Mama Cătălinei spune că medicii au anunțat-o inițial că fiica ei va naște prin cezariană.

„Eu am dus-o sâmbătă pe data de 17, la Bălți, mi-au spus că totul e normal, va naște cezariană. Eu am așteptat ca orice mamă să mă sune fata să-mi spună că a născut cezariană. Ora 3 de noapte, ea mă sună și plânge, mama eu am născut băiatul e în reanimare. Zic ce s-a întâmplat, nu-i nimic strașnic. Eu când duminică deja m-am dus la ea, nu mi s-a dat voie în spital, Cătălina îmi spune că a primit o traumă la cap, o să-și revină.”

Medicul acuzat de către Cătălina de malpraxis a refuzat să ofere un comentariu la acest subiect. Juristul Vadim Vieru, spune că Republica Moldova nu are o legislație care să reglementeze expres malpraxis-ul, lucru care face ca medicii și instituțiile în care au loc astfel de cazuri, de cele mai multe ori nu sunt trași la răspundere.

„La noi în Republica Moldova, nu avem o legislație specială care să reglementeze malpraxisul. Asta este o situație destul de defavorabilă pentru pacienți în primul rând, pentru că pacienții nu au suficientă protecție atunci când se comite o greșeală medicală. Dar există și o situație defavorabilă și pentru medici care la fel nu sunt protejați suficient atunci când într-o profesie atât  de complicată se pot întâmpla erori umane și aceste erori sunt inevitabile și ar trebui să se încurajeze ca erorile să se raporteze și să fie întreprinse măsuri ca pe viitor să nu se repete.”

Potrivit juriștilor Promo-LEX, în țara noastră lunar sunt raportate doua-trei cazuri de malpraxis.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.