8.8 C
Бэлць
marți, aprilie 29, 2025

/VIDEO/ Meta continuă să elimine conturi false ce răspândesc dezinformări în R. Moldova

Citește și:

În ultimii doi ani în total peste 1500 de profiluri, pagini și grupuri de pe Facebook și Instagram, parte dintr-o rețea ce promova mesaje care vizau audiențele din Republica Moldova au fost blocate. Doar în luna octombrie 2024, META a blocat 7 conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram, majoritatea cu originea în regiunea transnistreană.

Publicul țintă îl constituia preponderent vorbitorii de limbă rusă. În raportul publicat de META sunt menționate mai multe pagini care distribuiau știri false. Iar pentru ca aceste mesaje să ajungă la un număr cât mai mare de urmăritori au fost formate mai multe grupuri pe telegram.

- Advertisement -

Insider Moldova

Треш Киш – Trech Kich

Молдова онлайн – Moldova Online

Молдавский Крот – Moldovan Mole

Флуераш – Fluieras

Кишинев – Kishinev

Реальный Кишинев – Real Chisinau

Молдова сейчас – Moldova Acum

Гагаузия в эфире – Gagauzia on Air

Бельцы 24 – Beltsy 24

Mesajele promovate de aceste campanii aveau o componentă politică puternică. În multe cazuri, postările critice vizau lideri politici din Moldova, în special pe cei pro-europeni, și puneau sub semnul întrebării relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană și România. În același timp, campaniile au sprijinit în mod explicit partidele pro-Rusia din țară, încercând să submineze încrederea cetățenilor în procesele democratice și în orientarea pro-europeană a Republicii Moldova.

Potrivit unui raport publicat de Serviciul de Informații și Securitate, privind imixtiunea externă în procesele electorale din Republica Moldova, Federația Rusă împreună cu Ilan Șor pe lângă manipulare, în aceste campanii au folosit și tehnici mai subtile de redirecționare a traficului online. Pentru asta a fost creată o adevărată rețea, cu sediul la Moscova. Conturile false au direcționat utilizatorii către canale externe, cum ar fi Telegram, unde informațiile false menite să manipuleze internauții erau distribuite rapid și masiv, iar autorităților sau platformelor care au încercat să controleze fluxul de informații cu greu făceau față volumului mare de știri false.

Tot, din raport mai aflăm că pentru promovarea sa și discreditarea parcursului european, în perioada aprilie – octombrie 2024, politicianul Ilan Șor a cheltuit peste 145 de mii de euro.

Iar pentru promovarea conținutului care îl puneau în lumină bună pe Ilan Șor și denigrau actuala guvernare pe alte pagini de Facebook, controlate de adepții politicianului fugar, s-au cheltuit în 2024 peste 138.000 de euro. În total, peste 283 de mii de euro au fost folosiți de Ilan Șor doar pentru reclamă pe platformele online.

În aceste condiții, este esențial ca fiecare cetățean să fie vigilent și să gândească critic înainte de a distribui sau de a crede în informații care nu provin din surse verificate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

18 secții de votare pentru românii din nordul Republicii Moldova, organizate de Consulatul General al României la Bălți

Românii din nordul Republicii Moldova vor avea la dispoziție 18 secții de votare pentru a-și exercita dreptul constituțional în...

Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România. Oamenii din Tulcea au primit mesaj RO-ALERT

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale...
  sursa: cursbnm.md