fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

/VIDEO/ Ministerul Educației despre fuzionarea instituțiilor din Alexăndreni și Lipcani: E un număr extrem de mic de elevi

Citește și:

Chiar dacă deocamdată este doar o Hotărâre de Guvern, Ministerul Educației și Cercetării a explicat de ce e nevoie de fuzionarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

GALINA RUSU, Secretar de Stat la MEC: „Avem o hotărâre de Guvern într-adevăr de fuziune a opt instituții cu alte șapte instituții de învățământ profesional tehnic. În acea listă de instituții, vorbim de instituții care au un număr extrem de mic de elevi, vorbim de instituții care atestă mai puțină dezvoltare, iar noi cei de la minister ne dorim o formare profesională de calitate.”

Oficial, la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sîngerei, studiază 272 de elevi. Prezența la ore însă, este destul de mică, mai exact 31 de elevi.

GALINA RUSU, Secretar de Stat la MEC: „Suntem într-o situație de audit a acelei instituții, cu regret constatăm săptămâna trecută prezența la lecții, la toate cele programe care le are instituția, a 31 de elevi prezenți în toate clasele, deci câte un elev în sala de clasă. Asta cu siguranță nu atestă un proces educațional de calitate.”

Situația e similară și la colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, raionul Briceni, susțin autoritățile. 

GALINA RUSU, Secretar de Stat la MEC: „Dacă e să vorbim de Lipcani, atunci vorbim de o instituție care are trei specialități la patru ani de studii. Absolvenți avem doar la două programe, vorbim de maxim o grupă la specialitate pe an. Ceea ce dumneavoastră înțelegeți că nu le permite o bună organizație a procesului.”  

Elevii din colegiile și școlile profesionale vor finaliza procesul educațional în instituțiile în care se aflăm acum, iar admiterea pentru anul viitor se va face deja în alte instituții.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...
  sursa: cursbnm.md