fbpx
26.4 C
Бэлць
vineri, iunie 21, 2024

/VIDEO/ Ministrul Energiei în vizită la Bălți: „Nu vom avea gaz pentru malul drept de la Gazprom”. Statul face rezerve de gaz pentru sezonul rece

Citește și:

Sania se pregătește de cu vară. Ministerul Energiei deja a început să facă rezerve de gaz pentru perioada rece a anului, pentru a putea face față cerințelor consumatorilor. Potrivit ministrului, Victor Parlicov, în acest sezon de încălzire malul drept al Nistrului nu va fi alimentat de la Gazprom.

 VICTOR PARLICOV, Ministrul Energiei: „Noi ne bazăm pe scenariul că noi nu vom avea gaz pentru malul drept de la Gazprom. Deci noi ne acoperim integral consumul de gaze în perioada de iarnă cu gaze procurate acum, de Energocom. Noi le procurăm acum la prețuri bune. Deja ieri au emis un comunicat Energocomu, în care a anunțat că au procurat 300 de milioane de metri cubi de gaze în stoc. Avem resurse, avem bani, pentru ca să facem stocuri suficiente, inclusiv până la sfârșitul perioadei de încălzire. Dacă prețurile se mențin în coridorul acesta, în jur de 30 de Euro megavatura, noi considerăm că este un preț bun și în iarnă cu certitudine va fi mai scump.”

În timp ce autoritățile centrale se pregătesc de un nou sezon, primarii din nordul țării încă caută soluții pentru a se răsplăti cu datoriile pentru consumul de gaze de anul trecut. Primăria orașului Glodeni are o datorie de peste 1,8 milioane de lei.

STELA ONUȚU, primar de Glodeni: „Cazangeria care a gestionat serviciul comunal Glodeni este deconectată de la rețeaua de gaz. A venit mai târziu răspunsul de recalcul a tarifului și deja prețul real care ar fi trebuit să fie aplica ca agent termic, a venit în luna ianuarie-februarie anul curent. De la începutul sezonului, din luna octombrie, finele lunii octombrie, până în aplicarea tarifului, deja s-au format, datoriile sunt de 2 milioane și 400 de mii, dintre cere 600 de mii sunt pierderile locale.”

Potrivit primarului de Glodeni, Stela Onuțu dacă până la începutul sezonului rece cazangeria centrală nu va fi reconectată la gaz, instituțiile publice vor rămâne fără căldură.

STELA ONUȚU, primar de Glodeni: „La rețeaua termică, la cazangeria centrală sunt conectat doar instituțiile publice, nu sunt conectate clădiri a persoanelor fizice, dar începând de la grădiniță, primărie, Consiliul raional, poliție, policlinică, casă de cultură, Toate acestea sunt clădiri publice, se primește că statul trebuie să acopere datoria formată de stat. Am cerut o soluție care ar veni pentru debloca situația, de a ne reconectat la rețeaua de gaz, pentru a putea presta servicii de agent termic în teritoriu.”

Potrivit estimărilor până la începutul lunii octombrie în rezerva de stat vor ajunge până la  450 mil.m3 de gaze.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Roadă avem, preț nu avem”. Agricultorii din nordul țării au început recoltarea grâului și orzului

În nordul țării au pornit combinele. https://youtu.be/TbPWYkR3JeA DORIN RUSU, jurnalist TVN: „În nordul țării recoltarea orzului este în plină desfășurare, iar...

Un copil din Ocnița, internat în stare gravă la spitalul din Bălți. A căzut dintr-un pom

Un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal după ce a căzut dintr-un copac. Totul s-a...
  sursa: cursbnm.md