fbpx
12.3 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ Moașă timp de 35 de ani. Fiecare copil nou născut este ca o binecuvântare

Citește și:

Și-a ales o profesie nobilă, iar timp de 35 de ani este alături de femeile care aduc pe lume bebeluși.

LILIA PRISACARU, moașă superioară la Spitalul Clinic Bălți: „De copil mic iubeam să pun o injecție la același câine sau improvizam. Îmi plăcea, îmi plăceau copiii mai mici ca mine. Îmi plăcea chiar să mă joc cu păpușile, să le înfăș, să le desfăș. Pe timpuri era cu îndreptare, am fost îndreptată în orașul Chișinău, am lucrat trei ani la Maternitatea NR. 1. După căsătorie am revenit înapoi la Bălți, la maternitatea din Orașul Bălți.”

Moașa este mâna dreaptă a tinerei mămici.

LILIA PRISACARU, moașă superioară la Spitalul Clinic Bălți: „Ne străduim să fim cât mai aproape, să fim cât mai aproape de pacientă, de mămică. Să-i scoatem toate stresurile, pentru că este un stres foarte mare, ea este stresată. Noi ne străduim să o protejăm de tot. Ne străduim să-i răspundem la toate întrebările. Sunt foarte multe întrebări pe care le pun, bineînțeles că în acest timp noi ne facem și lucrul. Ascultăm copilașul, ascultăm bătăile cordului fetal, inimioara copilașului. Și o susținem, dar asta nu-i tot. Mai este nașterea, la care noi observăm foarte multe lucruri. Dacă ea de la început este obosită, îi este somn, la nașterea copilului, i l-am arătat și i s-a schimbat complet fața. Aplicarea la piept, aplicarea pe burtica mamei, aplicăm copilul. Apoi ajutăm la alimentația copilului. Îi ajutăm, o poziție corectă și sugarul începe a suge normal, bine.”

În timpul nașterii echipa de specialiști formată din moașă, neonatolog, medicul ginecolog obstetrician și infirmiera sunt cei care luptă pentru viața nou născutului și a mamei.

LILIA PRISACARU, moașă superioară la Spitalul Clinic Bălți: „De fapt, este cazul când la naștere au venit duplex, adică doi. Bătăile inimioarei ascultam la doi. Se naște unul, la a doua minută al doilea, așteptăm placenta. Dar se ivește capul, se ivește al treilea. Clar că este interesant, este un caz foarte neașteptat.”

Pe 5 mai în peste 50 de țări, este marcată Ziua Internațională a Moașei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md