fbpx
28.3 C
Бэлць
marți, iunie 18, 2024

/VIDEO/ Moldovenii știu puțin despre eficiența energetică. „Deconectăm lumina când ieșim din casă”

Citește și:

Dependența țării noastre de resursele energetice din exterior și prețul volatil al energiei electrice și termice ar trebui să-i facă pe oameni să realizeze importanța economisirii și a utilizării eficiente a acesteia. Bălțenii însă nu cunosc mai nimic despre eficiența energetică. Întrebați ce presupune acest lucru ei ne-au spus că asta ar însemna să utilizezi becuri LED și să stingi lumina când pleci de acasă.

„Nu știu.Nu utilizăm așa ceva?Cum economisiți energia? Deconectăm corpurile de iluminat. – Și atât? -Da”. 

„Utilizăm becuri LED, pentru a economisi, scoatem totul din priză când ieșim din casa”.

„Ce înseamnă pentru dumneavoastră eficiența energetică? – Înseamnă mult. Comfortul nostru, nu. Cum dumneavoastră economisiți energia? Cum economisim, în tot modul. Stingem lumina după noi când ieșim din odaie”.

„Ce înseamnă pentru dumneavoastră eficiența energetică? – Nu știu, nu pot să vă lămuresc”.

Potrivit experților din domeniu, eficiența energetică nu doar ne permite să facem economii la facturi, dar și se reduc emisiile de dioxid de carbon și a altor substanțe nocive care poluează mediul și ne otrăvesc viața.

IGOR NEAGA, expert: „Noțiunea de eficiență energetică înseamnă a reduce sau a consuma eficient energia electrică, prin deconectarea aparatelor de uz casnic în momentul când nu le utilizăm, prin deconectarea iluminatului când părăsim odaia, părăsim apartamentul, părăsim instituția, prin doconectarea aparatelor care se află în regimul stand by”.

Totodată, specialiștii menționează că dacă măsurile de eficientizare energetică vor fi implementate conform tuturor cerințelor vom reuși să reducem consumul de energie chiar și cu 60 la sută.

IGOR NEAGA, expert: „Când vorbim de măsuri de eficiență energetică, subînțelege nu doar deconectarea sau reducerea regimului de funcționare a încălzitoarelor, dar și implementarea unor măsuri de eficiență: termoizolarea pereților, schimbarea tâmplăriei pereților, ferestrelor, ușilor, termoizolarea podului casei, renovarea acoperișului, ca să nu aibă scurgeri, renovarea subsolurilor și așa mai departe. În dependență de ce măsuri au fost implementate, ce materiale au fost utilizate, putem reduce și la 60% consumul nostru de energie”.

În țările dezvoltate din UE, companiile mari au angajat un manager de eficiență energetică care monitorizează periodic potențialul de economisire a energiei în companie. În Austria, de exemplu, fiecare municipalitate, fiecare spital, școlile mari au un manager energetic calificat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile...

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează...
  sursa: cursbnm.md