fbpx
23.1 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDEO/ Murături, compoturi și dulcețuri. Cum arată un beci tradițional moldovenesc din nordul țării

Citește și:

Fie iarna cât de grea, gospodarii din Moldova vor face față acestui anotimp cu ușurință. Asta pentru că au avut grijă să umple rafturile beciurilor cu murături, zacuscă, dulceţuri şi compoturi, nelipsit este și vinul de casă. Chiar dacă în magazine pot fi găsite astfel de bunătăţi, oamenii de la ţară preferă produsele preparate de mâna lor.

Galinei Lesnic din satul Corpaci, raionul Edineț a umplut rafturile beciului cu fel de fel de bunătăţi, care au încăput în peste o sută de borcane.

GALINA LESNIC, Locuitoarea satului Corpaci, raionul Edineț: „Sunt o femeie care strânge pentru iarnă tot ce trebuie, știți cum ce crește pe pământ aceea se strânge, ca în beciul la moldoveni, se începe de la căpșuni, „malină” cum se spune zmeură și se gătește cu poama târzie, gutui ș.a.m.d Se fac compoturi de toate felurile, câte sunt pe pământ atâtea se fac, se fac vișini pentru colțunași, cum spunem noi pentru cornișoare, uitați-vă ce vișini, papanașii care tradițional noi îi punem la fiecare sărbătoare, papanași strânși din grădina noastră, nu cumpărați, totul ce se vede, totul din grădina noastră.”

Pe lângă tradiționalele conservele din legume, gospodina casei mai are în beci untură de porc, brânză și carne topită.

GALINA LESNIC, Locuitoarea satului Corpaci, raionul Edineț: „Avem brânză sărată, iată borcanele cum la moldoveni pentru iarnă puse în borcane, avem untură din care facem bucate, facem prăjiturile tradiționale cu vișină, cornișoare cum le numim noi, avem carne topită, jumări cum le spunem, cu brânză și cu mămăligă, ca la moldoveni, avem ardei pentru iarnă de pus în borcane, de umplut cu orez și carne, care după dorință cu ce vrea să-i umple, avem butoiul unde punem varza la murat.”

Chiar și așa gospodina spune că nu se va opri aici. Atâta timp când mai are legume în propria grădină o să mai facă conserve. Femeia a ținut să ne împărtășească rețeta castraveților murați, moștenită de la mama ei.

GALINA LESNIC, Locuitoarea satului Corpaci, raionul Edineț: „Punem câțiva căței de usturoi. Se va face gust. Punem un bob de piper și așezăm frumos papanașii în borcan. După ce am umplut borcanul cu papanași, punem sare, la așa un borcan punem până la o lingură de sare, nu cu vârf, până la o lingură de sare, pe urmă turnăm apă rece și se murează 3 zile, după aia scurgem moarea, fierbem moarea și o punem înapoi și punem capacul.”

Republica Moldova dispune de unul dintre cele mai mari beciuri din Europa, iar în el găsim și cea mai mare colecție de vin din lume, peste 1,5 milioane de sticle. Este vorba despre beciul din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Trăiască Europa!” Concert incendiar la Bălți, dedicat Zilei Europei

Tinerii din nordul țării au trăit o seară de neuitat la concertul dedicat Zilei Europei! https://youtu.be/pjefmcW1JPw Pe scenă au evoluat mai...

/VIDEO/ Târg educațional, organizat la Bălți. Elevii au aflat despre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Un târg de oferte educaționale a fost organizat la Bălți. https://youtu.be/lIEwIynAjqs „Mulți studenți încă nu au decis unde își doresc să...
  sursa: cursbnm.md