fbpx
29.2 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ „Niciun senior invizibil”, implementat cu succes la Florești: Vârstnicii au devenit un factor decizional în comunitate

Citește și:

Vârstnicii din raionul Florești au reușit să devină un factor decizional în comunitate. Datorită proiectului „Niciun senior invizibil”, care a avut  obiectivul creșterea gradului de implicare a persoanele vârsnice din comunele Gura Camencii și Vărvăreuca din r. Florești în procesul decizional și viața comunitară, pentru o îmbătrânire activă, membrii grupului local de inițiativă s-au implicat în identificarea problemelor și au reușit să rezolve unele dintre acestea. Timp de mai bine de jumătate de an a fost asfaltată o porțiune de drum și a fost angajată o persoană pentru supravegherea gunoiștii din sat. Iar pentru a asigura continuitatea proiectului, seniorii au dezvoltat și un plan de activitate, coordonat cu administrație publică locală.

 PAVEL CIBOTARU, membru al proiectului: „În sfârșit mai trag atenția la cei în vârstă care au oleacă de practică, muncă, oleacă gândirea este alt fel decât la tineret. Oleacă noi am văzut lumea și câte ceva noi mai putem analiza, spune. Noi am avut multe ședințe la care am vorbit, chiar fiecare aparte am scris, cam ce am putea face noi pentru Vărvăreuca. Să organizăm școala, băieții din clasele superioare să-i mai ajute pe bătrâni, să le mai taie niște lemne, cum era mai înainte.”

FIODOR CIBOTARU, membrul al proiectului: „Aici noi hotărâm diferite întrebări, propuneri facem. Care consideră că sunt mai trebuincioase se înregistrează și se transmit la primărie pentru a lua măsurile primăriei. Aici noi ne întâlnim, mai vorbim, mai jucăm dame, șah, care-s oleacă mai tineri joacă tenis. Noi ne mândrim că ne iau în seamă, nu suntem uitați.”

Așa cum atât în comuna Vărvăreuca, cât și în Cura Camencii vârstnicii reprezintă 20% din populație, proiectul a fost implementat de către membrii acestor două comunități.

PETRU RUSU, director de proiect: „Foarte multe persoane nu socializează, de mai multe ori persoanele sunt izolate. Scopul nostru a fost socializarea persoanelor în etate. Vrem ca acest proiect să aibă continuitate, iar pentru a avea continuitate, în luna februarie am înaintat un proiect de decizie către Consiliul local, prin care am inițiat un plan de activitate a îmbătrânirii active în comuna Vărvăreuca și comuna Gura Camencii. În acest plan de activitate, planificat pentru 2024-2027 ne pune scopul ca acele lucruri frumoase pe care le-am început în acest an, anul 2023-2024, să le continuăm.”

SILVIA MEDVEDIUC,  secretarea Sfatului satului: „Sunt obișnuiți mai mult să se evidențieze peste tot, în toate satele, tinerii, iar bătrânii sunt lăsați, oamenii mai în etate sunt lăsați în umbră. Am văzut mulți oameni și mai în vârstă decât mine și de vârsta mea care au venit și au fost foarte bucuroși pentru faptul că au fost invitați. S-au implicat foarte mult, nu în zădar se spune că înțelepciunea vine cu anii. Chiar dacă vârsta este înaintată, oamenii au speranța, au optimismul și vor ca satul să fie mai frumos și dau niște idei foarte bune pentru ca tânăra generație care rămâne după noi să trăiască mai bine.”

Proiectul  a fost  implementat de către AO „Prezentul și Viitorul Tinerilor din sat. Gura Camencii” în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Problemele antreprenorilor în materie de transformare digitală. Programele oferite de ODA

În contextul unei economii globale tot mai dependente de tehnologie, întreprinderile mici și mijlocii din nordul țării se confruntă...

Încă un candidat independent la prezidențiale. Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția

Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. „Nu am urmărit...
  sursa: cursbnm.md