fbpx
23 C
Бэлць
marți, iunie 18, 2024

/VIDEO/ Nord Gaz-Sîngerei a schimbat macazul. Școlile, grădinițele și spitalul din oraș nu se vor conecta la agentul termic conform graficului

Citește și:

După ce ieri în presă a apărut un grafic de distribuire a agentului termic în grădinițele, școlile și instituțiile medicale din orașul Sîngerei, astăzi, responsabilii au schimbat macazul. Directorul Nord Gaz-Sîngerei a declarat pentru TV Nord că întreprinderea nu poate obliga pe nimeni să se deconecteze de la căldură. Totuși, acesta a menționat despre rugămintea celor de la Moldovagaz de a micșora la maxim consumul de gaze naturale.

Administratorul Nord Gaz-Sîngerei, Moisei Colț, a declarat că în primele 17 zile ale lunii octombrie a fost depășită de aproape două ori norma de 4 194 de metri cubi pe zi  stabilită de către Bălți-Gaz, fapt pentru care a apărut necesitatea de a cere consumatorilor să economisească. Totodată, acesta explică că graficul apărut în presă era unul de uz intern, care aveau menirea să justifice depășirea normei de consum și nu urma să fie pus în aplicare.

„Acest grafic a fost stabilit pentru a dovedi Bălți-Gazului, care insistă pe norma de 4 200, că oamenii și așa economisesc, nu consumă 24/24, dar au un grafic stabilit de ei însuși. Eu acest grafic l-am prezentat Bălți-Gazului ca dovadă că ei nu pot reduce consumul de gaze”, a declarat Moisei Colț, administratorul Nord Gaz-Sîngere

Iar directorul Spitalului Raional Sîngerei, dar și managerii instituțiilor de învățământ spun că în cazul punerii în aplicare a acestui grafic se va crea o situație critică.

Acum, cât este cald afară, putem, dacă este strict necesar, pentru câteva ore pe zi să întrerupem, mai departe nu știu cum va fi. La noi cazangeria funcționează doar pe gaze, așa că nu știm ce va fi, dar vor fi probleme”, a spus Vasile Malcoci, directorull interimar al Spitalului Raional Sîngerei.

„Personal cu mine nu discutat nimeni în privința stabilirii orelor de alimentare cu gaz. Cel puțin eu ieri am găsit pe rețelele de socializare respectivul grafic care mai târziu a fost plasat pe site-ul Direcției Educației”, a menționat Micolae Melinte, directorul L.T.„Mihaie Eminescu”, Sîmgerei.

Locuitorii orașului se arată îngrijorați de situația creată.

„Ar fi foarte incomod, nu ne-ar conveni așa ceva.”

„Este foarte greu, este dezordine mare în țară.”

„La noi în Moldova este greu să trăiești, trebuie să facem economii peste tot”, au spus oamenii.

Vice-președintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru, care a făcut public acest grafic spune că documentul a fost coordonat individual cu administratorii instituțiilor publice. Cei din urmă au indicat orele fixe la care pornesc agentul termic în sistem, în dependență de temperaturile de afară.

„Eu cred că nu este nimic strașnic, că am publicat noi acest grafic. Cetățenii au luat act. Da, sunt comentarii de diferite genuri, cetățenii nu prea se documentează. Sperăm că nu vor fi sistări, când vor fi temperaturile mai joase, vom mări termenul, numărul de ore”, a punctat vice-președinte raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru.

Pentru alimentarea instituțiilor protejate, cum ar fi instituțiile medicale, școlile și grădinițele, orașul Sîngerei are nevoie zilnic de  aproximativ 9 000 de metru cub de gaz.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile...

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează...
  sursa: cursbnm.md