fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ „Nu avem ce alege!” De ce locuitorii satului Cunicea nu au mers duminică la vot

Citește și:

Satul Cunicea din raionul Florești este una dintre cele 8 localități din întreaga țară în care peste două săptămâni se vor organiza alegeri locale repetate. Totul din cauză că la scrutinul din 5 noiembrie au mers la vot puțin peste 550 de persoane, ceea ce reprezintă doar 20 la sută din toți localnicii. Oamenii spun că sunt dezamăgiți de foștii conducători, dar și de faptul că în cursa electorală a fost doar un singur candidat, iar în aceste condiții nu poate fi vorba despre alegeri democratice.

„Oamenii nu au venit. – De ce oamenii nu au venit? Nu au dorit să voteze pentru acest primar. – Dumneavoastră ați fost la alegeri? Nu. Pentru că nu este cinstit, un primar, un om a fost, pe unul l-au scos, de aceea noi nu am mers, probabil de aceea și oamenii.”

„– Dumneavoastră ați fost la alegeri? Eu am fost. – De ce a fost o rată atât de mică? Partidul Șansă ne-a spus să nu votăm.”

„Să fie dreptul la alegere, de ce 2, de ce să faci așa, înainte de alegeri să scoți un candidat, care avea cea mai mare susținere, eu nu am fost nici pentru partidul lui Șor și nici pentru partidul Șansă, dar trebuie să fie dreptate. Eu nici nu am fost la alegeri, cum poți să votezi, votezi măcar 2 candidați ca să fie, dar dacă pe unul l-au scos, ce este asta, noi trăim pe timpul comuniștilor?.”

„Pentru că unul a fost, să fie 2 candidați, poate că mai mulți ieșeau.”

Cei care au fost la vot spun că este o situație fără precedent la ei în localitate și speră că la alegerile repetate situația va fi mai bună.

„Oamenii speră că va fi turul 2, pentru că și timpul nu a fost bun și oamenii nu au încredere.”

„Va fi, este bine, nu este nimic grav, va fi și va fi, eu sunt pentru alegeri corecte așa că nu văd nici o problemă.”

„Eu am fost, seara la jumătate la 6, am fost la serviciu de dimineață și pe urmă am fost.”

Potrivit Codului Electoral, la alegerile repetate nu există rată de validare.

ALEXANDRU BERLINSCHII, Secretar CEC: „Pe teritoriul țării avem 8 localități unde nu a fost atinsă rata de participare, în acest fel comisia urmează să stabilească data alegerilor repetate care vor avea loc în timp de 2 săptămâni, adică la data de 19 noiembrie, rata de validare pentru alegerile repetate codul electoral nu prevede.”

Conform codului electoral, alegerile pot fi validate doar dacă votul și-au exprimat ¼ din cetățeni. O rată mai mică decât aceasta a fost înregistrată în satul Cunicea, rn.Florești, comuna Nicolaevca din același raion, Sămănanca, rn. Orhei, satele Chirsova,  Cotovscoe și Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia și localitățile Aluatu și Salcia din Taraclia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. ”Nu avem pe cine alege!” Explicațiile locuitorilor din Cunicea de ce nu au mers duminică la vot | Unica.md

    […] Satul Cunicea din raionul Florești este una dintre cele 8 localități din întreaga țară în care peste două săptămâni se vor organiza alegeri locale repetate. Totul din cauză că la scrutinul din 5 noiembrie au mers la vot puțin peste 550 de persoane, ceea ce reprezintă doar 20 la sută din toți localnicii. Oamenii spun că sunt dezamăgiți de foștii conducători, dar și de faptul că în cursa electorală a fost doar un singur candidat, iar în aceste condiții nu poate fi vorba despre alegeri democratice, scrie tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md