fbpx
23.5 C
Бэлць
marți, iulie 23, 2024

/VIDEO/ Nu-i mai sperie criza energetică. Un gimnaziu din Sîngerei, eficientizat energetic pe bani europeni

Citește și:

Acoperiș nou, sistem de ventilare şi electricitate, lucrări de termoizolare, panouri solare și bucătărie dotată cu tehnică eficientă energetic. Toate aceste lucrări s-au efectuat la gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei. Datorită investiției Uniunii Europene instituția va economisi resurse.

Atât elevii, cât și profesorii spun că în școală s-au schimbat foarte multe, iar noile condiții îi vor ajuta să învețe mai bine. 

„În școala mea s-a schimbat, condiții foarte bune, apă caldă, apă rece, acoperișul e foarte bun, nu ducem lipsă de nimic doar să învățăm.”

„S-a schimbat totul la general și desigur că acum venim cu o plăcere mai enormă la școală. Îmi place că suntem dotați cu toate condițiile necesare și tot ce ne rămâne nouă elevilor este să învățăm bine.”

„În școală la noi s-a schimbat aproape totul. Avem condiții minunate, condiții prielnice, condiții bune pentru ca să ne desfășurăm activitatea. E luminos, e cald, e bine.”

„Consider că aceste proiecte sunt foarte bine venite în Republica Moldova  deoarece micuții noștri au nevoie de aceste condiții bune, pentru dezvoltarea lor. Până acum ne-au lipsit sălile de baie performante, sălile de calculatoare bine dotate, ne-a lipsit energia aceasta solară.”

Pentru eficientizarea energetică a gimnaziului, Uniunea Europeană a investit aproximativ un milion de euro.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Contribuția generală a Uniunii Europene pentru acest proiect s-a cifrat la aproape un milion de euro, ceea ce a constituit finanțarea preponderentă, majoritară pentru această școală. O parte din aceste contribuții le puteți vedea aici în exteriorul clădirii, deoarece o parte din finanțare a fost cheltuită pentru sistemul de izolație mai bună a acestei clădiri, evident am contribuit și pentru bucătărie, deoarece este foarte important ca și în bucătărie să fie echipament care este eficient din punct de vedere energetic, evident panourile solare pentru că ele reduc consumul de energie și sistemul de apeduct și canalizație pe care dumneavoastră nu-l puteți vedea, dar care a fost renovat de asemenea.”

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Este un exemplu extraordinar, foarte plăcut surprins și ați văzut atracția, eu sunt sigur că o să fie o atracție foarte bună pentru părinții din satele vecine, pentru că oamenii până la urmă, părinții care înțeleg importanța în educație o să voteze pentru o școală bună.”

Lilia Cumpătă, directoarea liceului Iurie Boghiu, satul Flămînzeni, r. Sîngerei: „După implementarea acestui proiect vom vedea și pe parcurs care sunt economiile, dar recent vreau să vă zic că practic 50 de procente la sută se face economie, la fel dacă vorbim și de energie electrică, dacă vorbim și de energie termică. În instituție au avut loc 15 măsuri investiționale, deci ați văzut iluminarea, ați văzut panourile fotovoltaice, schimbat uși, ferestre prin instituție, cantina este dotată cu toate cele necesare pentru a pregăti bucate sănătoase pentru copiii noștri, sunt investiții de milioane.”

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni” a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Captură de droguri de peste un milion de lei în raionul Cahul

Captură de droguri de peste un milion de lei, depistată în raionul Cahul. 5 kg de marijuana și 15...

Kamala Harris va folosi o piesă a cântăreței Beyoncé ca imn în campania pentru alegerile prezidențiale

Beyoncé a autorizat-o pe Kamala Harris, care candidează pentru a-l înlocui pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA,...
  sursa: cursbnm.md