fbpx
5.1 C
Бэлць
duminică, martie 3, 2024

/VIDEO/ O clădire veche de aproape 100 de ani din orașul Lipcani, ar putea fi transformată într-un azil pentru bătrâni, cu ajutorul Poloniei

Citește și:

O clădire veche de peste 100 de ani de la marginea orașului Lipcani, care se află într-o stare deplorabilă, ar putea fi renovată în următorii ani. Primăria din localitate este parte a Proiectului „Revitalizarea ca oportunitate pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a zonelor degradate din orașele moldovenești”, implementat de Fundația Terra Humana din Polonia și Asociația Obștească Moștenitorii din Republica Moldova, în cadrul căruia va fi inițiată reabilitarea clădirii și transformată într-un azil pentru bătrâni.

EVGHENII DUMENCO, Primarul orașului Lipcani, raionul Briceni: „Echipa mea era foarte bucuroasă să participăm în acest proiect care este despre revitalizarea orașului nostru, pentru că pe parcursul câtorva luni unde am lucrat împreună, am identificat zonele principale ale orașului și multe construcții care la ziua de astăzi se află într-o stare deplorabilă. Noi avem clădirea fostei școli rusești, ne gândim acolo să facem azil de bătrâni.”

LARISA CIORNA, Specialist Primăria orașului Lipcani, raionul Briceni: „Sunt foarte mulți beneficiari, adică oameni sub limita de vârstă și au nevoie de aceste servicii, cred că în cadrul acestui proiect vom putea acorda aceste servicii calitative, cantitative și nu numai pentru orășelul nostru, orașul Lipcani, dar și pentru localitățile care sunt adiacente orașului nostru.”

Locuitorii orașului spun că deschiderea unui azil este binevenită, întrucât majoritatea locuitorilor sunt persoane în etate.

„Eu cu mare plăcere aș merge la casa de bătrâni, 83 de ani fiule. – Ar fi bine dacă aici ar fi casa de bătrâni? În această clădire? – Da. Da, foarte bine ar fi fiule.”

„Este normal ca așa să fie, sunt de acord cu această părere. Este important, pentru că sunt multe persoane în vârstă care au nevoie de ajutor.”

„Înainte aici era gara feroviară, dar pe urmă au făcut școală. Decât clădirea să fie pustie, lasă măcar un beneficiu să fie.”

„Aici deja nici oameni bătrâni nu sunt, iar dacă sunt, sunt din cei care au copii, iar cei care nu au copii, are cine să aibă grijă.”

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 3 ani, iar pe parcursul acestei perioade, beneficiarii vor primi consultație din partea coordonatorilor din Polonia.

JUSTYNA BITTEL, Coordonatoarea și trainerul proiectului „Terra Humana”: „În timpul realizării proiectului nostru, noi transmitem experiența poloneză, vorbim cum să facă pas cu pas în procesul de revitalizare, cândva pentru polonezi tot a fost posibilitatea să învețe aceasta și acum rezultate sunt și acum eu urez prietenilor noștri moldoveni la fel succese.”

NICOLAE MOSCALU, Președintele A.O. „Moștenitorii”: „Împreună cu experții polonezi au fost făcute analiza necesităților orașului în plan social, plan economic, de mediu, spațial, în baza acestei analize cu grupul de inițiativă din localitate elaborăm planuri de acțiune în domeniul revitalizării și primul proiect cea mai mare necesitate să spunem așa a localității va fi finanțată din cadrul acestui proiect.”

Proiectul este cofinanțat în cadrul programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia și este implementat în orașele Glodeni, Cupcini, Lipcani, Ghindești, Șoldănești și Telenești din centrul și nordul Republicii Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Cu ajutorul Poloniei, la Lipcani va fi construit un azil pentru bătrâni - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Primăria din localitate este parte a Proiectului „Revitalizarea ca oportunitate pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a zonelor degradate din orașele moldovenești”, implementat de Fundația Terra Humana din Polonia și Asociația Obștească Moștenitorii din R. Moldova, în cadrul căruia va fi inițiată reabilitarea clădirii și transformată într-un azil pentru bătrâni, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md