fbpx
13.6 C
Бэлць
sâmbătă, octombrie 12, 2024

/VIDEO/ O pereche de papuci bună nu trebuie să fie neapărat ortopedică. Ce spun doctorii

Citește și:

Încălțămintea nepotrivită, mai ales la copii, poate provoca mai multe boli ale sistemului muscular sau osos și poate afecta dezvoltarea coloanei vertebrale. Chiar dacă  pare a fi  o procedură destul de simplă, alegerea încălțămintei potrivite este de fiecare dată o adevărată provocare. Pe lângă aspectul exterior, atunci cânt este vorba despre cumpărarea unei noi perechi de papuci, mai ales în cazul copiilor, părinții  trebuie să se asigure că mărimea corespunde exact, iar talpa este flexibilă și îndeajuns de groasă.

IGOR GRAUR, medic ortoped: „O încălțăminte trebuie să fie ușoară, comodă, o încălțăminte trebuie să fie ușor de încălțat, ușor de descălțat. Părinții mai exigernți caută încălțăminte ortopedică, absolut nu e nevoie să fie ortopedică. Ortopedică, sunt cerințe la copiii care au fost operați, la copiii care au probleme severe cu aparatul locomotor, la copiii care au lungime diferită a picioarelor, la care medicii au indicat și ea se face la comandă pe piciorușul copilului. O greșeală sau o părere ca să fie pe doi ani, la creștere, nu sunt de acord, fiindcă luați o încălțăminte mai mare, copilului îi este incomod, el se împiedică, el greu o duce și obosește.”

Potrivit doctorului, în special în cazul doamnelor există parametri care stabilesc mărimea recomandată a tocurilor pentru fiecare în parte. Mai mult, există cazuri în care purtarea tocurilor de 4-5 cm este încurajată, astfel este ridicat calcaneul, fapt ce descarcă partea posterioară a piciorului.

IGOR GRAUR, medic ortoped: „Tocurile alese corect și încălțate corect oferă o grațiozitate corpului feminin. Dar, tocurile trebuie încălțate după 20 și ceva de ani, atunci când scheletul tinerei sau domnișoarei este bine format, când deja coloana este formată și corburile coloanei sunt formate. Produc câteodată schimbări ireversibile ale coloanei, ale ținutei, înclinația bazinului, durerile lombare, dureri de spate, chiar și până la dureri de cap.”

Locuitorii municipiului Bălți recunosc că principalul criteriu după care aleg încălțămintea nu este neapărat comoditatea, ci aspectul ei.

„Spre exemplu, eu personal îmi aleg după plac, nu mă uit la preț. Spre exemplu eu nu mă uit dacă sunt la modă tocurile sau fără tocuri, dacă îmi place eu port și nu la modă, dar vreau ca să-mi fie pe placul meu.”

„În primul rând mă uit la preț, în al doilea rând mă uit la calitatea acestei încălțăminte, dacă îmi place și calitatea și prețul atunci mi-o procur.”

„Pentru vârsta mea este potrivită o talpă plată sau platformă. -Dar în tinerețe ați purtat tocuri înalte? – Nu, înalte nu, medii. Tocurile înalte, după cum știu și dacă e să ne gândim lucid, dacă e să purtăm mereu tocuri se poate diforma coloana vertebrală și atunci apar probleme.”

„Pentru copii da, ei dor se formează, ei cresc se dezvoltă și trebuie să poarte încălțăminte ortopedică.”

„Sincer să vă spun, eu nu am ales ortopedică, dar mă uit la talpă să fie zâmțurile mai groase, să nu se lunice. – Dar înăuntru tălpița cum trebuie să fie? – Înăuntru cumpăr aparte tălpiță ortopedică pentru dânșii.”

Medicii recomandă ca pe parcursul primului an de viață să mergeți cu copilul la ortoped de cel puțin 4 ori: la o lună, la 3 luni, la 6 luni și la un an.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Vremea se răcește. Câte grade vor fi în weekend

În următoarele două zile vremea se răcește semnificativ. Instabilitatea atmosferică din această seară, se va menține și noapte. Pe...

Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Marea Britanie

Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Marea Britanie. Un proiect în acest sens urmează să fie...
  sursa: cursbnm.md