fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

/VIDEO/ O zi din viața unui lucrător social. O femeie din raionul Fălești îngrijește de 13 persoane

Citește și:

De cinci ani este unicul sprijin și ajutor pentru mai mulți bătrâni din satul Mărăndeni, raionul Fălești. Valentina Tanasi lucrează în calitate de lucrător social din partea Asociației Obștești „CASMED”. Femeia parcurge zilnic zeci de kilometri cu bicicleta sa electrică pentru a ajunge la fiecare beneficiar. După ce le calcă pragul, Valentina le prepară hrană, spală rufe, achită facturile, procură produse alimentare și medicamente de la farmacie.

Pe lângă ajutorul pe care îl primesc, oamenii sunt mulțumiți și de faptul că au cu cine să mai schimbe o vorbă, află noutățile din sat, și nu mai sunt nevoiți să petreacă zile în șir în singurătate.

Valentina Popovici, beneficiară: „Îmi face curat acolo în verandă, aduce apă în ora aceea, în altă zi altceva, ce eu nu pot. O rudă de a mea așa spunea, mata ai fi mulțumită ca să-ți deschidă poarte de două ori pe săptămână și să vadă ce faci, să te întrebe și asta ai fi mulțumită, dar dacă îți prepară o mâncare.”

Pentru unii merge la magazin și la poștă, ca să le cumpere produse și să le plătească facturile, iar pentru alții le pregătește mâncarea.

Anastasia Teișanu, beneficiară: „Îmi aduce toate de la magazin, și la magazin și la poștă îmi duce documentele. La farmacie mai des pentru că îmi trebuie medic, dacă îmi trebuie la spital mă duce la spital la doctoreasă. Îmi aduce de trei ori pe săptămână apă, uneori de patru dacă am nevoie îi spun Valea, nu am apă și te rog vină și îmi aduce o căldare cu apă. Îmi era greu, chiar nu aveam, nu aveam apă, la magazin îmi trebuia mute și tot îmi era greu.”

Nadejda Smetanca, beneficiară: „Pentru mine e foarte util pentru că sunt lucrări care eu nu mă descurc. Și o aștept pe Valea mult. Picioarele nu mă duc să merg la poștă, farmacie, magazin. În casă dacă am lucrări le facem împreună, eu mai rău, ea le face bine și sunt mulțumită foarte mult.”

Alexandra Lupașcu, beneficiară: „E o femeie gospodină, lucrul îl face calitativ, întotdeauna cu dragoste. Îmi udă florile, îmi șterge colbul, face curat, cu aspiratorul trage în cameră. Îmi dă apă la păsări, o mai rog frumos. Foarte mare ajutor avem de la dânsa, nici nu avem cuvinte.”

În cadrul Asociației Obștești CASMED, Valentina îngrijește de 13 beneficiari și pentru fiecare are o vorbă bună. 

Valentina Tanasi, asistentă socială: „Așa dintr-o parte e greu nu spun, dar mie îmi face o deosebită plăcere, vă spun cinstit, eu vin, vorbesc cu dânșii, stau de vorbă să discuți cu dânșii e foarte interesant. Greutăți multe, nu au apă în casă, noi le aducem apă, la magazin, la farmacie, medicamente cumpărăm, la curățenie, la mâncare îi ajutăm. Îmi place când vin și ei mă întâlnesc în ușă și le văd zâmbetul pe buze.”

Serviciile de îngrijiri sociale la domiciliu sunt prestate în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” susținut financiar de Crucea Roșie din Elveția.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md