fbpx
23.7 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Orașul Costești din raionul Râșcani mai curat prin implicarea cetățenilor

Citește și:

Locuitorii din orașul Costești, raionul Râșcani au făcut încă un pas în vederea implementării unui management eficient al deșeurilor. Grație proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană, ei au învățat să soluționeze în comun cu autoritățile locale problemele care apar în procesul de gestionare a deșeurilor și s-au mobilizat pentru a salubriza zonele verzi din preajma râului Prut, pe perimetrul localității lor.

Totodată, în cadrul proiectului „Lacul Stânca – Costești mai curat prin implicarea cetățenilor” implementat de asociația „Local Invest” pentru gospodăriile din localitate au fost achiziționate tomberoane pentru ca oamenii să depoziteze deșeurile menajere.

„La moment suntem mai liniștiți, avem zi în care mașina specializată vine și se transportă deșeurile, până acum am avut probleme, că trebuia să căutăm din timp transport.”

„Avem tomberon, iată astăzi a fost și ne la-au evacuat, până acum nu știam încotro să ducem toată murdăria din împrejurul casei .La toată casa sunt tomberoane, vin regulat, le duc într-un loc special amenajat.”

Muncitorii întreprinderii care se ocupă de evacuarea deșeurilor spun că grație acestui proiect gunoiul este evacuat fără impedimente și la timp. Anterior locuitorii orașului Costești utilizau containere de metal mult mai voluminoase, respectiv evacuarea deșeurilor avea loc o dat la câteva luni.

Igor Baranețchi, lucrător: „Înainte foloseam tomberoane din metal, care rugineau, de care se lipea gunoiul și se crea un miros urât. Aceste tomberoane la moment sunt mai eficiente, mai comode. Persoanei îi este ușor, cu 20 de lei, să strângă tot gunoiul menajer. Mașina vine de două ori pe lună le ridică și le strânge. Nu este gunoi – plăcut pentru toți.”

Potrivit primarului orașului Costești, Nelu Glasu, cele peste 550 de tomberoane achiziționate în cadrul proiectului au fost repartizate oamenilor, iar taxa pentru evacuarea gunoiului din ele va fi de cinci ori mai mică decât cea stabilită anterior. Mai mult, grație acestui proiect oamenii din localitate s-au mobilizat pentru a aduna deșeurile de pe malul râului Prut:

„Primăria orașului Costești a beneficiat de un lot de 550 bucăți tomberoane, aproximativ 240 litri per unitate la volum și acest proiect va servi la sanitația orașului Costești. S-au făcut campanii de salubrizare a malurilor râurilor Prut, nemijlocit a orașului Costești și împreună cu această conștientizare sperăm că vom avea o localitate mai curată.

Autorii proiectului spun că toate acțiunile pe care le-au desfășurat vin să abiliteze cetățenii și să-i determine să se implice la soluționarea problemelor la nivel local. 

Alexandru Crigan, președintele AO Local Invest: „Am hotărât să aplicăm cu un proiect care vizează evacuarea deșeurilor și mobilizarea persoanelor asupra acestei probleme. Am început de la tineri. Am făcut 12 sesiuni de instruiri, am făcut șase ateliere practice, unde tinerii au obținut niște abilități reale, cum se compostează gunoiul, ce se poate de făcut din hârtie, cum se poate de reciclat gunoiul.”

Activitățile desfășurate în Costești au fost inițiate în cadrul proiectului „Angajarea cetățenilor și societății civile în procesul de luare a deciziilor și dezvoltare locală sustenabilă”, implementat de AO Pro Cooperare Regională, în parteneriat cu AO „CASMED”. Proiectul este implementat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Suma totală a granturilor constituie 750.000 euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

ANSA a retras un lot de banane din comerț. În fructe s-au depistat resturi de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a retras un lot de banane din comercializare pentru depășirea rezidurilor de pesticide...

Ziua Europei 2024: „Libertate, pace, prosperitate – Europa ești tu!”

Ziua Europei este un prilej de a celebra pacea și unitatea în întreaga Europă. Delegația Uniunii Europene în Republica...
  sursa: cursbnm.md